ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ. ΤΟΞΙΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Τοξικός καπνός, αποπνικτική ατμόσφαιρα και εικόνες μεγάλης καταστροφής συνθέτουν το σκηνικό, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις Αχαρνές τη νύχτα, στη λεωφόρο Καραμανλή. Οι δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα οι φλόγες να περάσουν πολύ γρήγορα σε εργοστάσια της περιοχής, για να περιοριστούν τελικά μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς.

Συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες γύρω στις 23.00 σε χαμηλή βλάστηση κοντά στην Λεωφόρο Καραμανλή του δήμου Αχαρνών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, η χθεσινή πυρκαγιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από υπαίθριο χώρο πλησίον εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και επεκτάθηκε στο ρέμα που ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αυτή την ώρα η εικόνα από την πυρκαγιά είναι βελτιωμένη και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο ρέμα της Χελιδονούς. Ωστόσο, η φωτιά έχει κάψει ολοσχερώς ένα εργοστάσιο χάρτου, όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης. Εκεί συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες. 88 πυροσβέστες και δεκάδες εθελοντές βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Από το εργοστάσιο βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός.

Αρκετές ακόμη εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων εργοστάσια ξυλείας και πλαστικών, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε οικοπεδικούς χώρους με χαμηλή βλάστηση ανάμεσα σε εργοστάσια, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Καθώς η μάχη δινόταν μέσα στη νύχτα, δεν ήταν δυνατή η συνδρομή των εναέριων μέσων. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι με ριπές 6 μποφόρ.

Δύο μηνύματα εστάλησαν μέσω του 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής καλώντας όσους βρίσκονται κοντά στο Ρέμα της Χελιδονούς να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω του καπνού, που είναι τοξικός.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν επίσης να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση, κάτι που ωστόσο δεν ήταν τελικά αναγκαίο. Η ατμόσφαιρα μέχρι νωρίς το πρωί στην περιοχή ήταν αποπνικτική.

Κυκλοφοριακες ρυθμισεις – Που γινεται εκτροπη της κυκλοφοριας

Σε ισχύ παραμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται εκτροπές των οχημάτων στη Λ. Καραμανλή από το ύψος της οδού Φουντουκιάς στο ρεύμα ανόδου και από το ύψος της οδού Δεκέλειας στο ρεύμα καθόδου.

Επιπλέον διενεργούνται εκτροπές των οχημάτων στην περιοχή των Αχαρνών 1) στη Λ. Καραμανλή και Δεκελείας, 2) στην οδό Τατοΐου και Δεκελείας, 3) στην οδό Τατοΐου και Αρτέμιδος και 4) στον κόμβο της Μεταμόρφωσης προς οδό Τατοΐου. Τέλος σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας διενεργούνται εκτροπές των οχημάτων στην περιοχή των Αχαρνών, στη συμβολή των οδών Σπύρου Βρεττού και Κύπρου ρεύμα προς Σπύρου Βρεττού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην κατάσβεση της φωτιάς σε εργοστάσιο χαρτικών ενώ η εστία φωτιάς σε εργοστάσιο με πλαστικά έχει σχεδόν σβήσει. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα εργοστάσια πλαστικών και χαρτικών έχουν καεί ολοσχερώς όπως επίσης και τέσσερα οχήματα.

Στο σημείο επιχειρούν 88 πυροσβέστες με δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 24 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές πυροσβέστες με πλήθος εθελοντικών οχημάτων.