ΜΕΡΑ25: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ»

Το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την τοποθέτηση του ίδιου εισαγγελέα που πρωτόδικα είχε σχεδόν αθωώσει τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν άγρια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 26χρονος Βασίλη; Μάγγος το 2020 στον Βόλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

«Σε μια απροειδοποίητη και αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Βόλου, αφού ανέθεσε την υπόθεση του βασανισμού και του θανάτου του Βασίλη Μάγγου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, κ. Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου ήταν ο εισαγγελέας που στο πρώτο στάδιο της δίκης είχε παραπέμψει την υπόθεση στο Μονομελές, κατηγορώντας μόνο 3 αστυνομικούς και μόνο για πλημμελήματα.

Αν δεν υπήρχε ο τεράστιος αγώνας της οικογένειας του Βασίλη Μάγγου και του κινήματος υποστήριξης που έχει δημιουργηθεί στον Βόλο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν θα υπήρχε η τελευταία εξέλιξη της απόφασης της δίκης για 6 κατηγορούμενους αστυνομικούς και μάλιστα για αξιόποινες κακουργηματικές πράξεις όπως κατά συρροή βασανισμό και επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Όπως επισημαίνει ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου σε δήλωσή του, η απομάκρυνση του εισαγγελέα κ. Παπαϊωάννου θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Με την επιστροφή του κ. Παπαϊωάννου στην υπόθεση, ανατρέπεται όλος ο προηγούμενος νομικός αγώνας από την οικογένεια του Βασίλη.

Ως ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε πλάι στην οικογένεια του Βασίλη Μάγγου, καταγγέλλοντας τις δικαστικές μεθοδεύσεις προκειμένου να μην καταδικαστούν οι υπεύθυνοι, αλλά κυρίως στηρίζοντας τον αγώνα για τη δικαίωσή του ώστε να μπει ένα τέλος στην αστυνομική βία και στην κρατική αυθαιρεσία και καταστολή.

Ο αγώνας για τη δικαίωση του Βασίλη Μάγγου είναι ο αγώνας όλων μας αν δεν θέλουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι κοινωνικές διεκδικήσεις θα αντιμετωπίζονται με ξυλοδαρμούς και θάνατο.»

Θυμίζουμε πως ο 26χρονος τότε Βασίλης Μάγγος είχε υποστεί αναίτιο ξυλοδαρμό από άνδρες της ελληνικής αστυνομίας στη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης έξω από το δικαστικό μέγαρο του Βόλου τον Μάιο του 2020. Η συγκέντρωση αλληλεγγύης ήταν σε συλληφθέντες που διαμαρτύρονταν για την καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της Lafarge. Η δίκη των έξι αστυνομικών έχει αναβληθεί για τις 20 Σεπτεμβρίου 2024.