ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ. ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Mετά από μακρά διαδικασία, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης (10/07), κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο από τους 8 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν χθες για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών και στο οποίο εμπλέκονται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού .

Έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Συνολικά την Τετάρτη βρέθηκαν στον Ανακριτή και οι 14 συλληφθέντες δημοτικοί και άλλοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας, οι έξι από τους οποίους πήραν προθεσμία για σήμερα Πέμπτη.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που θα περάσουν σήμερα (11/07) το το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου είναι και η φερόμενη ως «εγκέφαλος» της οργάνωσης, προκειμένου να απολογηθεί.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που μεταξύ άλλων αφορούν συγκρότηση κι ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120 χιλιάδων ευρώ. 

Η δράση του κυκλώματος αφορούσε επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες, έναντι χρημάτων, εξασφάλιζαν «ασυλία» από καταλογισμό προστίμων για παραβάσεις ή άλλες διευκολύνσεις που πωλούσαν έναντι αδρής αμοιβής. 

Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πολυπλόκαμη δράση και να λάμβανε προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθεί. Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς, οι οποίοι συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.

Το «λογιστικο βιβλιο»

Νέα στοιχεία για το κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας δημοσιεύει το OPEN. Η 43χρονη φερόμενη ως εγκέφαλος του κυκλώματος κρατούσε λεπτομερείς σημειώσεις για το πόσα έπαιρνε από κάθε επιχείρηση ποια ημερομηνία , πόσα είχε να πάρει αλλά και πόσα είχε να μοιράσει στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

Ετσι δρούσε η αρχηγός

Η «Νάνσυ» ήταν το πρόσωπο κλειδί της εγκληματικής οργάνωσης που έλυνε και έδενε, συντονίζοντας τα υπόλοιπα μέλη ώστε να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά οφέλη. Η ίδια, λοιπόν, «αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.)… καθώς και την διαχείριση των μετέπειτα θεμάτων που θα προέκυπταν με αυτά, όπως είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων από δημόσιες υπηρεσίες, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή Α.Φ.Μ. λόγω πολλαπλών παραβάσεων και άλλα θέματα που αφορούν στην λειτουργία καταστημάτων, ξενοδοχείων και υπό κατασκευή κτισμάτων» όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ασφάλειας.

Λόγω και της θέσης που κατείχε αλλά και της δράσης της «γνώριζε σε πολύ καλό βαθμό τις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών που αποτελούνταν από καταστηματάρχες και από δημοσίους υπαλλήλους όλων των φορέων που εμπλεκόταν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ανωτέρω επιχειρήσεων». Επί της ουσίας πλησίαζε τους καταστηματάρχες και τους προσέφερε προστασία από τυχόν ελέγχους, με ένα φυσικά υψηλό αντίτιμο.

Για να είναι σίγουρη πως θα αποκομίσει κέρδος και πως οι καταστηματάρχες τελικά θα πέσουν στην παγίδα έστελνε άλλα μέλη της μαφιόζικης παρέας της να κάνουν ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, καθώς «γνώριζε ότι μετά τον έλεγχο θα ζητούσαν την συνδρομή της για να αποφύγουν την βεβαίωση παραβάσεων».

Έτερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο αδερφός της «Νάνσυ», ο οποίος παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, κατόπιν φυσικά εντολής της. Έπειτα κάποια από τα παράνομα κέρδη τα έκρυβαν στο σπίτι της μητέρας τους ενώ κάποια άλλα τα μοίραζαν στους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, τα δύο αδέρφια «είναι δηλωμένοι ψευδώς ότι εργάζονται σε συμβουλευτική εταιρεία, προκειμένου να φαίνονται ασφαλισμένοι και ότι έχουν «νόμιμο» εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δίχως να πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους, αναφορικά με τα έσοδα τους εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης».

https://player.glomex.com/7a1c5883-f8de-43ca-b088-257ff3ebf8f2