ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΙΟΔΙΑ

Η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου, και της εταιρείας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως παραχωρησιούχου και των αρχικών μετόχων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS PROJECTS S.A., έναντι προσφοράς ύψους 1.496.100.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε σήμερα όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Με την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ολοκληρώνεται σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ και τίθεται σε τροχιά ολοκλήρωσης η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων.

Κατόπιν πλήρωσης των προβλεπόμενων αναβλητικών αιρέσεων, ο παραχωρησιούχος, με τις εγγυήσεις των αρχικών μετόχων και τη εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου, θα αναλάβει για 35 έτη το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Οι υποδομές του οδικού άξονα θα αναβαθμιστούν, καθώς θα πραγματοποιηθεί βαριά συντήρηση της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων αξόνων, οι οποίες έχουν συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα και συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία.

Εντός πέντε έτων από την έναρξη της παραχώρησης θα ολοκληρωθούν σημαντικές επενδύσεις άνω των 420 εκατ. ευρώ για την ανάταξη του οδικού άξονα και την αναβάθμιση των κάθετων αξόνων. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι ώστε να αποκτήσει τεχνικές προδιαγραφές κλειστου αυτοκινητόδρομου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια των 35 ετών της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ. Οι εργασίες αυτές αφορούν κυρίως αντικαταστάσεις ασφαλτικών και οδοστρωμάτων, βαριά συντήρηση τεχνικών έργων (γέφυρες, σήραγγες) αντικαταστάσεις οριζόντιας και κάθετης σήμανσης (πινακίδες, διαγράμμιση) και αντικατάσταση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας.

Η σύμβαση προβλέπει απίσης την κατασκευή και 16 Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και 12 σύγχρονων χώρων στάθμευσης και αναψυχής κατά μήκος του οδικού άξονα.

Διαμαρτυρία υπαλλήλων της Εγνατίας Οδού: Από αύριο τα διόδια αυξάνονται

Παράσταση διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Εγνατία Οδό ΑΕ πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο Διοικητήριο.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν εικοσιτετράωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου σε ανάδοχο εταιρεία για 35 χρόνια, αλλά και για τα αυξημένα διόδια που θα ισχύσουν από αύριο.

«Από αύριο, τα διόδια θα αυξηθούν από 0,03 σε 00,4 ανά χιλιόμετρο, έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Εγνατία Οδό ΑΕ, Σταύρος Σάκκος και πρόσθεσε: «Μόλις εγκατασταθεί ο ανάδοχος, με την κατάργηση εκπτώσεων και απαλλαγών, θα πάει στα 0,05 ευρώ κι αφού εκτελεστούν οι εργασίες που προβλέπονται από τη σύμβαση, στα 0,065. Δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 120%».

Οι εργαζόμενοι μοίρασαν έντυπο υλικό, σύμφωνα με το οποίο, υπολογίζουν ότι το κόστος των διοδίων για τα 658 χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου (από Κήπους Έβρου ώς Ηγουμενίτσα) μετ’ επιστροφής, που σήμερα ανέρχεται σε 38,4 ευρώ, με την προβλεπόμενη κλιμάκωση των αυξήσεων σε βάθος χρόνου, θα κοστίζει 85,5 ευρώ για τα επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα. Αντιστοίχως, για τα μικρά φορτηγά και τα λεωφορεία, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί από 96 σε 214 ευρω και για τα μεγάλα φορτηγά από 134 σε 300 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν επίσης ψήφισμα με τα αιτήματά τους για να διαβιβαστεί στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) και στη συνέχεια αποχώρησαν.