Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Η Ε.Ε. ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ “ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ” – Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»

Για την μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε… «Πολεμική Ένωση» μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου, με κεντρικό θέμα την πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις πολιτικές συμμαχίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου.

Αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, κάνοντας λόγο για «ολική επαναφορά του ολιγαρχικού καθεστώτος, που ξεκίνησε με την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και εμπεδώθηκε από την “Μητσοτάκης ΑΕ”», ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως μόνο το ΜέΡΑ25, με τους συμμάχους του, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες αποτελεσματικής ανυπακοής στο ολιγαρχικό καθεστώς συνολικά και όχι μόνο στην Μητσοτάκεια έκφανσή του.

«Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζουμε τις ευρωεκλογές ως μια πανάκριβη δημοσκόπηση, ως μια πρόβα τζενεράλε για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αντίθετα, στο πλαίσιο του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, πορευόμαστε με ευρωπαϊκή σκέψη, πανευρωπαϊκή δράση και με συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή καμπάνια η οποία συνδέει τις δράσεις υπεύθυνης ανυπακοής μας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σημεία από την εισήγηση στην Κ.Ε. του ΜέΡΑ25

«Πολεμική Ένωση»

«Αντί για Πολιτική Ένωση, η ΕΕ μετεξελίσσεται γοργά και συνειδητά σε Πολεμική Ένωση. Οι ίδιοι ακροκεντρώοι πολιτικοί που μας λοιδορούσαν όταν προτείναμε το ευρωομόλογο (έκδοσης, εμείς λέγαμε, της ΕΚΤ) ως μοχλό χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων και ανακούφισης των κρατικών μας προϋπολογισμών, σήμερα προτείνουν ευρωομόλογο για την χρηματοδότησης της Νέας Ευρωπαϊκής Πολεμικής Ένωσης», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Μάλιστα αντέγραψαν την πρότασή μας του 2019 για ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – όχι βέβαια για επενδύσεις στους Ανθρώπους και στην Φύση αλλά – για εξοπλισμούς» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απαριθμώντας μερικές μόνο από τις διακηρυγμένες ενδείξεις αυτής της πολιτικής όπως τις πρόσφατες αναφορές σε πολεμικές ετοιμασίες από τον Μακρόν και τον Σαρλ Μισέλ αλλά και το γεγονός ότι σχεδιάζεται από την ΕΕ ο διπλασιασμός έως το 2030 των δαπανών σε (ως επί το πλείστον) Αμερικανικά όπλα.

«Και φυσικά πως θα διατηρηθούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης μιας πολεμικής βιομηχανίας που θα στηθεί στην Ευρώπη όταν γεμίσουν οι αποθήκες της με  πυραύλους και πυρομαχικά;», αναρωτήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Όπως απέδειξε η αντίστοιχη εμπειρία της Ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η απάντηση είναι απλή: Μόνο με την πρόκληση νέων ευκαιριών «ξεσκαρταρίσματος» του στοκ – δηλαδή νέους πολέμους ευρωπαϊκής (αυτή τη φορά) έμπνευσης» ανέφερε ο ίδιος καταλήγοντας επ’ αυτού:

«Το DiEM25 και τα ΜΕΡΑ25 Ελλάδας, Γερμανίας, Ιταλίας κλπ δεν δεχόμαστε να βασιστούμε στην ανικανότητα της ΕΕ για τη διατήρηση της Ειρήνης στην ήπειρό μας, στην Ασία, στη Αφρική, διεθνώς. Για αυτό δραστηριοποιούμαστε κάτω από το πανευρωπαϊκό μας σύνθημα, ως DiEM25: ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΕΙΡΗΝΗ | ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

«Η Ακροδεξιά βρίσκεται ήδη στην εξουσία»

Επίσης για το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Η Ακροδεξιά βρίσκεται ήδη στην εξουσία, κι ας μην κερδίζει εκλογές. Όταν το Ακραίο Κέντρο ενστερνίζεται τις μεταναστευτικές «πολιτικές» της Λε Πεν, της ελληνικής ακροδεξιάς, του AfD, του Ορμπάν, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη η Ακροδεξιά να κερδίζει εκλογές – καθώς οι πολιτικές της εφαρμόζονται χωρίς να χρειαστεί να κυβερνά. Συνδυάζοντας ξενοφοβικά και δήθεν αντι-συστημικά προτάγματα η Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά κερδίζει ψήφους, έδρες και επιρροή. Αμέσως μετά χρησιμοποιεί αυτή την επιρροή για να στηρίξει μέτρα υπέρ της ολιγαρχίας που το συστημικό Ακραίο Κέντρο δυσκολεύεται να περάσε».

Νέα πανευρωπαϊκή κρίση

Όπως ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 «περίπου 15 χρόνια μετά την Κρίση του Ευρώ (που έφερε τις πολιτικές αντιμετώπισης της ΕΕ οι οποίες γονάτισαν την Ελλάδα και οδήγησαν την Γερμανία στην σημερινή διαδικασία αποβιομηχάνισης) μια νέα χρηματοοικονομική-δημοσιονομική κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα: μια συνολική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου με βαθιές πολιτικές, κοινωνικές, οικολογικές και ηθικές συνέπειες. Η κρίση αυτή, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των πολλών από τους κατέχοντες την δυνατότητα προσοδοφορίας, με την κατάργηση δημοκρατικών και προσωπικών ελευθεριών και με την αυξανόμενη ανισότητα και κοινωνικής δυσαρέσκεια, φέρνει νέα πολιτικά αδιέξοδα που καθιστούν μονόδρομο την πανευρωπαϊκή πολιτική ανυπακοή».

«Το «καναρίνι στη γαλαρία» σήμερα», συνέχισε ο γραμματέας, «είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στη Γαλλία και την Ιταλία, πάνω από 7% και 5% για το 2024 αντίστοιχα. Αυτά, βέβαια, δεν είναι παρά συμπτώματα – όχι αίτια. Πίσω τους κρύβεται η μόνιμη επενδυτική υστέρηση που έφερε την τεχνολογική υστέρηση της γερμανικής βιομηχανίας – η οποία επιτείνεται από την κακή δημοσιονομική κατάσταση της Γερμανίας. Ολοένα και περισσότερο  … τα κράτη-μέλη της ΕΕ αδυνατούν να δημιουργούν συνθήκες ευημερίας για το 70% των πολιτών τους ενώ, παράλληλα, ωθούνται τα ίδια στην αφερεγγυότητα».

Και κατέληξε: «Για αυτούς τους συγκεκριμένους λόγους, διεκδικούμε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Όχι επειδή πιστεύουμε ότι κάποια ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να αλλάξει κάτι, αλλά για να συγκρουστούμε από εκείνο το βήμα, ενώπιον των Ευρωπαίων πολιτών, με την ατζέντα Μακρόν – Μισέλ – Φον ντερ Λάιεν – Μητσοτάκη όπως μόνο εμείς – και οι συνοδοιπόροι μας, σαν την Clare Daly, με τους οποίους θα κατέβουμε μαζί στις ευρωεκλογές –  ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε».

Συμμαχίες

Τέλος, για το θέμα των πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή για την επικείμενη οριστικοποίηση μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας του μεγαλύτερου μέρους της αγωνιστικής Αριστεράς που, «αντίθετα με το αυταρχικό και κοινωνικά συντηρητικό ΚΚΕ και την συνθηκολογημένη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τίμησε το ΟΧΙ και δεν έκλινε το γόνυ σε τρόικες, καρτέλ και funds».

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Γ. Βαρουφάκης τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις τόσο για τα μέρη και το πλαίσιο της συμμαχίας αυτής όσο και για την κατάρτιση και τα πρώτα ονόματα του ενωτικού ευρωψηφοδελτίου.