ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ “ΑΥΓΗ” ΓΙΑ 100 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ;

Εβδομήντα δύο χρόνια δημοσιογραφικής ιστορίας, άμεσα συνυφασμένης με τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα του τόπου, κρίνονται σήμερα το μεσημέρι, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, του εντύπου, μαζί με τους συναδέλφους τους, του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» θα βρίσκονται από τις 12.30 το μεσημέρι έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ενώ έχουν ζητήσει να εκθέσουν στην Π.Γ. τις θέσεις και τις δημιουργικές ιδέες τους για το «αύριο» της εφημερίδας. Το υπόμνημά τους με τις προτάσεις για τη δημοσιογραφική και οικονομική ενίσχυσή της βρίσκεται, εξ άλλου, ήδη, στα χέρια της κομματικής ηγεσίας.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η ανησυχία τους για τις θέσεις εργασίας παραμένει. Την ανησυχία ενισχύουν οικονομικά στοιχεία που προέρχονται από το χώρο της εκδοτικής αγοράς, αλλά και πληροφορίες από την «Αυγή». Σύμφωνα με αυτές, το ημερήσιο κόστος για χαρτί και εκτύπωση, για μια εφημερίδα 24 σελίδων (όπως η «Αυγή»), με τη συγκεκριμένη ποιότητα χαρτιού υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 850 ευρώ.

Κατά συνέπεια, με 250 εκδόσεις το χρόνο, το κόστος ανεβαίνει σε 210.000 ευρώ (ή 220.000 ευρώ, αν προσθέσει κανείς και το ΦΠΑ 6%). Ποσό που φυσικά πόρρω απέχει από τους υπολογισμούς της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Θεοδώρας Τζάκρη, που ανέβασε σε «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ» το κόστος σε εκτυπωτικά και χαρτί (από συνέντευξή της, προχθές, στο “Mega”).

Παρά ταύτα, η διακοπή έκδοσης του ημερήσιου φύλλου δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, θα έχει το πιο πάνω όφελος -και τούτο γιατί υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα από τις καθημερινές πωλήσεις. Με ένα μέσο όρο 500 φύλλων και καθαρά έσοδα, ένα ευρώ ανά φύλλο, χάνονται ετησίως από τα ταμεία της εφημερίδας περί τα 125.000 ευρώ. Συμπέρασμα; Η παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου έχει οικονομικό όφελος, από 95.000 ως 100.000. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται, είναι: το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής» κλείνει για 100 χιλιάρικα το χρόνο;

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι, με πνεύμα συνεργασίας, έχουν καταθέσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μακρά λίστα προτάσεων. Ειδικότερα, κοινωνική καμπάνια προσέλκυσης και εγγραφής συνδρομητών, βελτίωση της ψηφιακής έκδοσης του εντύπου, σύνδεση της ηλεκτρονικής κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή στην «Αυγή», ανάληψη πρωτοβουλίας, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, για τη διάσωση του Τύπου και δη ιστορικών – ποιοτικών εφημερίδων, ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου του εντύπου, είναι μερικές από τις προτάσεις.

Παραλλήλως, αφού θυμίζουν ότι αρκετές φορές κατά το παρελθόν οι εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη, με μειώσεις μισθών, επισημαίνουν ότι από τους 102 ανθρώπους που εργάζονταν το 2014, σήμερα απασχολούνται 63.

Πάντως, οι εργαζόμενοι προσφέρουν και μια διέξοδο στην κομματική ηγεσία. «Η πάγια θέση μας είναι ότι «Η Αυγή» πρέπει να διατηρήσει την έντυπη εκδοχή της, και μάλιστα με έξι φύλλα εβδομαδιαίως, ειδάλλως χάνει τη δυνατότητα να επεμβαίνει δραστικά, να παράγει πολιτική καθημερινά συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας της χώρας (η καθημερινή προώθηση της ειδησεογραφίας ξεκινάει ακόμη στην Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων)», σημειώνουν στο υπόμνημά τους επί της αρχής.

Όμως: «εναλλακτικά, προσωρινά και μόνο μπροστά στο τείχος αδιαλλαξίας του ισχυρού μετόχου να ανοίξει ξανά το έντυπο ημερήσιο φύλλο, θα μπορούσε να επανέλθει και να επαναλειτουργήσει το καθημερινό ηλεκτρονικό φύλλο με μηδενικό κόστος. Η επαναλειτουργία θα επιτελέσει εμπράκτως και τη δομική/οργανική διασφάλιση των θέσεων εργασίας», επισημαίνουν τέλος.

Πηγή: efsyn.gr