ΕΔΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΝΑΤΟΪΚΩΝ

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης με τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, επειδή τόλμησαν να εκφραστούν κατά της παρουσίας ΝΑΤΟικών σ’ αυτό, καταγγέλλουν τα σωματεία της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου.

Οι εργαζόμενοι είχαν αντιδράσει στην επίσκεψη των ΝΑΤΟικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο και είχαν βγάλει και σχετική ανακοίνωση.

Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Έβρου, τάσσονται στο πλευρό των συγκεκριμένων εργαζομένων και απαιτούν να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Τα σωματεία σημειώνουν:

«Δεκάδες πόλεμοι σ’ όλο τον κόσμο, διαλυμένες χώρες από τα Βαλκάνια έως την Παλαιστίνη, χιλιάδες νεκροί, σακάτηδες και πρόσφυγες, Χούντες, γκριζάρισμα του Αιγαίου, μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και όλης της χώρας σε απέραντη στρατιωτική βάση που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας και άλλα πολλά. Αυτός είναι ο πολιτισμός του ΝΑΤΟ. Για ΕΔΕ είναι όποιος προσπαθεί να τους παρουσιάσει σαν απλούς επισκέπτες.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Αρχαιολογικού Μουσείου και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς άμεσα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Συνάδελφοι, είμαστε περήφανοι για τη στάση σας! Πολλοί ήταν αυτοί που όταν διάβασαν την ανακοίνωση σας, χαμογέλασαν και είπαν “να αγιάσει το στόμα τους”!

Θέλουμε ένα Μουσείο ανοιχτό για το λαό και τη νεολαία χωρίς εισιτήριο, με επαρκής προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ουσιαστική ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της περιοχής μας. Και αν ψάχνουν για κονδύλια; Τους προτείνουμε να τα βρουν από τα 500.000 ευρώ/μέρα που στοιχίζει η αποστολή ελληνικών φρεγατών στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν τα πλοία των εφοπλιστών!».

Αναλυτικά η «επίμαχη» ανακοίνωση των εργαζομένων του μουσείου που βρέθηκε στο επίκεντρο της ΕΔΕ:

«Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 έχει προγραμματιστεί από την ΧΙΙ Μεραρχία ΠΖ η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης ΝΑΤΟικών που θα βρίσκονται στην πόλη, η οποία έχει γίνει βάση του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σφαγή του ουκρανικού και του ρωσικού λαού για τα συμφέροντα του Πούτιν, του Ζελένσκι, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Μάλιστα, η επίσκεψη θα γίνει εκτός ωραρίου, το απόγευμα, που το Μουσείο είναι κανονικά κλειστό.

Το ΥΠΠΟ έδωσε άδεια να ανοίξει για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί, την ίδια ώρα που δεν φροντίζει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και κάποιων απογευμάτων, που θα εξυπηρετούσε συνολικά τους πολίτες αλλά και τα εσπερινά σχολεία, που έχουν ζητήσει κατά καιρούς να έρθουν απόγευμα αλλά δεν έχουν εξυπηρετηθεί. Μάλιστα, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 7μηνη σύμβαση είναι απλήρωτοι ήδη 2 μήνες, ανάμεσά τους και φύλακες του Μουσείου που τους καλούν να δουλέψουν και εκτός ωραρίου την Πέμπτη!

Επίσης, οι ΝΑΤΟικοί ζητούν να μπουν στο Μουσείο δωρεάν, μέσω αιτήματος της Μεραρχίας. Την ίδια στιγμή, εάν ένα στέλεχος του Ελληνικού Στρατού ή κάποιος άλλος πολίτης θέλει να επισκεφτεί το Μουσείο, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 6 ευρώ, που από 1/1/2025 θα γίνει 10 ευρώ!

Εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου δηλώνουμε ότι αποτελεί προσβολή για τον Πολιτισμό να γίνουν τα εκθέματα “ντεκόρ” για να δηλώσει τον “πολιτισμό” του το ΝΑΤΟ, καθώς Πολιτισμός και βομβαρδισμοί λαών και καταστροφή αρχαιολογικών χώρων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους (δεν ξεχνάμε τις καταστροφές του αμερικανικού στρατού στη Βαβυλώνα και τη λεηλασία από τους Αμερικανούς στρατιώτες του αρχαιολογικού πλούτου του Ιράκ).

Δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το Ισραήλ που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη.

Το Μουσείο και τα εκθέματά του ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη, Έλληνα ή ξένο, που θέλει να τα γνωρίσει. Οι “επισκέπτες” όμως της Πέμπτης δεν έρχονται ατομικά, σαν πολίτες, αλλά σαν ΝΑΤΟικοί, δηλαδή σαν μεσίτες ενός πολεμοκάπηλου οργανισμού. Με αυτήν την ιδιότητα είναι ανεπιθύμητοι.

Η Μεραρχία ας οργανώσει καμία οργανωμένη επίσκεψη στο Μουσείο για τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τις οικογένειές τους, για τους στρατεύσιμους που βρίσκονται στην περιοχή μας και ας αφήσει κατά μέρος το ξέπλυμα του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

  • Απαιτούμε λοιπόν να ακυρωθεί η επίσκεψη των ΝΑΤΟικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
  • Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοί μας.
  • Απαιτούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την πλήρη λειτουργία όλων των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Έβρου».