ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ “ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ” ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Δεν κοπάζουν οι τριγμοί στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και η αμφισβήτηση στην ηγεσία του κόμματος έχουν ανοίξει για τα καλά.

Την ώρα που η εβδομάδα φέρνει κινητικότητα στο ΠΑΣΟΚ τόσο με τη σημερινή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ όσο και την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, οι δηλώσεις στελεχών συνεχίζονται.

Σήμερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε ευθέως τη συζήτηση για να δοθεί ο λόγος στη βάση του κόμματος, επανήλθε… στηρίζοντας τον Χάρη Δούκα, ο οποίος πάντως δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ξανά σε ευθεία αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να πάει το κόμμα μπροστά και να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία.

«Πρέπει να βρούμε “πρωθυπουργίσιμο” πρόσωπο» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Action24 για να προσθέσει «εγώ τον κ. Ανδρουλάκη τον υποστήριξα στις προηγούμενες εκλογές, όπως είχα υποστηρίξει τη Φώφη Γεννηματά το 2017. Αν γινόντουσαν πάλι εκλογές με τα ίδια πρόσωπα, τον ίδιο θα ψήφιζα τότε. Σήμερα πιστεύω ότι δεν είναι η επιλογή η οποία θα μας πάει μπροστά και θα νικήσει τη ΝΔ».

Κάλεσε όσους έχουν πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία να το κάνουν άμεσα και να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για το ΠΑΣΟΚ, ενώ εκφράστηκε θετικά προς το πρόσωπο του Χάρη Δούκα. 

«Εγώ θα ευχηθώ μακάρι να είναι υποψήφιος. Εγώ θέλω το ΠΑΣΟΚ να έχει στις διαδικασίες του δυνατά πρόσωπα, πρόσωπα τα οποία έχουν σχέση με την κοινωνία. Πρόσωπα τα οποία μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο» είπε για τον δήμαρχο Αθηναίων, αποφεύγοντας, πάντως, να απαντήσει εάν θα τον στηρίξει σε περίπτωση που κατέβει υποψήφιος. 

«Η βαση είναι η δυναμη και οχι ο φοβος»

Παρέμβαση στις εσωτερικές διεργασίες έκανε και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με ένα εκτενώς κείμενο στο οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης, χωρίς, πάντως, να ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι δικές του προθέσεις. 

«Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, μας είπε καθαρά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μας υπέδειξε, όμως, ποιος θα φέρει αυτή την αλλαγή και πώς λείπει ξανά η ελπίδα. ….Λείπει το όραμα που θα την ξυπνήσει. Όχι απλώς το αφήγημα, αλλά και η αξιοπιστία ότι θα το κάνουμε πράξη. Για αυτό το όραμα, λοιπόν, έχουμε χρέος να μιλήσουμε ξανά σήμερα. Για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη του 21ου αιώνα» σημειώνει.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης τονίσει πως «η ελληνική κοινωνία έχει, λοιπόν, ανάγκη από μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη που φιλοδοξεί τις ιδέες της να τις κάνει πράξη, η οποία είναι μονόδρομος και ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει, είναι μέσα από ένα ισχυρό, ανοιχτό και αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ».

Στέλνει, τέλος, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση υπογραμμίζοντας ότι «η βάση της παράταξης είναι η δύναμή της, όχι ο φόβος της» και προσθέτοντας «η αλλαγή που θέλουμε είναι εδώ. Αρκεί πρώτα εμείς να την πιστέψουμε. Αν όχι τώρα, πότε;».

Σφηνα Δουκα για την προεδρια

Το δικό του «παρών» στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ο Χάρης Δούκας και παίρνει θέση υπέρ της άμεσης ανασύνταξης του χώρου με προσφυγή στη βάση. Η πολυαναμενόμενη κυριακάτικη παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων λαμβάνει χαρακτήρα πολιτικού μανιφέστου εν όψει των διαδικασιών που δρομολογούνται στη Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από τις ευρωεκλογές, τον προβληματισμό που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα και το κύμα αμφισβήτησης μιας μερίδας στελεχών προς το πρόσωπο του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Δούκας υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε και έχασε ακόμη μία ευκαιρία, καθώς δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση, ενώ απώλεσε 100 χιλιάδες ψήφους από τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου. Εκφράζει την ανησυχία του ότι «με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».

Καλεί σε γρήγορες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου, προειδοποιώντας ότι οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου που βρίσκονται σε αναμονή «δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον και ο χρόνος εξαντλείται». Χαρακτηρίζει καθοριστικό και αναντικατάστατο τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πορεία, τονίζοντας ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης».

Οι κινησεις του

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του αναφορικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία. «Αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν», περιορίζεται να αναφέρει, αν και η εντύπωση που δίνει είναι ότι το θέμα δεν τον αφήνει αδιάφορο και μόλις ανοίξει επίσημα ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων το όνομά του θα είναι –εκτός απροόπτου– ανάμεσα σε εκείνα των διεκδικητών.

Πιο αναλυτικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, ο Χάρης Δούκας εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο χρειάζεται να ανασυνταχθεί πρώτα το ίδιο. «Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας», δηλώνει με νόημα και ζητά να υπάρξει ένα «συμμετοχικό σοκ» μέσα από μια άμεση και μαζική προσφυγή στον κόσμο της παράταξης. Οπως λέει, «το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας».

Υπογραμμίζει δε ότι στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς, όμως «η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις, σε επιτροπές, συντονιστικά και πλατφόρμες. Δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κλειστά γραφεία, σε κινήσεις ηγεσιών και σε συνεννοήσεις μηχανισμών». Και τέλος, θέτει από την πλευρά του τρία κριτήρια που πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθούν στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη: «Κανένας αποκλεισμός, δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων και, άμεσα, συμμετοχικές διαδικασίες».

Η Χαριλαου Τρικουπη

Για όσα ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, στη Χαριλάου Τρικούπη επανέλαβαν το ίδιο σχόλιο που έκαναν και πριν από τη συνέντευξή του. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, επισήμανε ότι ο κ. Δούκας είναι νεοεκλεγείς δήμαρχος και οι πολίτες τον εξέλεξαν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πρωτεύουσας. «Ο κ. Δούκας εκλέχθηκε δήμαρχος στην Αθήνα πριν από περίπου έξι μήνες, τον επέλεξαν οι Αθηναίοι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και την αλαζονεία του κ. Μπακογιάννη, έχει ακόμη 4,5 χρόνια θητεία και νομίζω ότι προτιμητέο ή σκόπιμο θα ήταν να επικεντρωθεί στα προβλήματα της Αθήνας», τόνισε χαρακτηριστικά (OPEN), συμπληρώνοντας ότι ο καθένας κρίνεται για τις πράξεις του και τα λόγια του, ενώ ο αναφέρθηκε και σε νοοτροπίες που πλήγωσαν την παράταξη και την έφεραν σε πολύ χαμηλά ποσοστά και οι οποίες «πρέπει να αποτραπούν και να υπερασπιστούμε την ενότητα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παραχωρεί σήμερα το απόγευμα την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις ευρωεκλογές και την αναταραχή που ξέσπασε στο κόμμα του. Θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ όπου θα δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του τόσο σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχεται όσο και για τον τρόπο που σκέφτεται να απαντήσει. Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την έξοδο από την κρίση που έχει προκύψει. Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι η δρομολόγηση των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξη αρχηγού δεν θα γίνει με βάση τις αρχικές προβλέψεις του καταστατικού για το φθινόπωρο του 2025, αλλά πολύ νωρίτερα.

Ο Ανδρουλακης

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ούτε και διαψεύδονται αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να σηκώσει το γάντι και να προτείνει ένα σχέδιο-εξπρές, ίσως και με κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου. Το επιχείρημα θα είναι ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις και η εσωστρέφεια δεν μπορεί να παρατείνεται διότι ζημιώνει συνολικά το κόμμα και επιτείνει το αίσθημα απογοήτευσης στη βάση των ψηφοφόρων. Οπως ήδη αρχίζει και γίνεται αντιληπτό, οι επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνουν ένταση και αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντιτιθέμενων ομάδων, οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για τα στρατόπεδα και τους «δελφίνους» θα κορυφωθούν, ενώ θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με τον οδικό χάρτη της διαδικασίας που θα τεθεί προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή 30 Ιουνίου.

με πληροφορίες από: efsyn.gr