ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ PRESSING ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ασυγκράτητος ο πρώην πρωθυπουργός και με δεύτερη παρέμβασή του μέσα σε λίγες ημέρες ανάβεικαι πάλι φωτιές στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο εσωτερικό της γαλάζιας πολυκατοικίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα» συνέδεσε ευθέως τα ελληνοτουρκικά με το κυπριακό και διεμήνυσε πως «η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση» να βγάλουν από το μυαλό τους τη λύση των δύο κρατών.

Παρά τους έντονους τριγμούς που προκάλεσε εντός Ν.Δ. η παρέμβασή του μέσω «Καθημερινής» και έφερε μια μάλλον αμήχανη απάντηση από την Πειραιώς, ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε και μίλησε ξανά για αντίληψη πειρατή από πλευράς της Άγκυρας, ενώ έκανε λόγο «για λάθη που γίνονται από πολιτικούς και από την αδυναμία εφαρμογής συγκροτημένων στρατηγικών επιλογών για την αντιμετώπιση των εθνικών μας προβλημάτων και ειδικότερα του Κυπριακού».

«Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε στην τοποθέτησή του για να υπογραμμίσει «η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο. Οφείλω ως πρώην πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο».

«Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση. Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δυο κρατών. Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους και η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο της θάλασσας. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους και να γίνονται η βάση επίλυσης διαφορών όπως υπάρχει εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδος έναντι των Κυπρίων που καθορίζονται από τη συνθήκη εγγύησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας» ανέφερε με νόημα.