ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Στην Αθήνα για πέντε ώρες θα βρεθεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις συναντήσεις στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Το Μαξίμου παρουσιάζει ως εξέλιξη που θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα, ασχέτως με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» που μεταξύ άλλων δήλωσε πως “πάμε για όλα στην Χάγη”, προβάλλοντας όλα τα ζητήματα της ανατολικής ατζέντας του, μια μέρα πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Η άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στη Αθήνα αναμένεται στις 11 το πρωί. Την τουρκική αποστολή θα υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις επόμενες πέντε ώρες θα ακολουθήσουν συνεχείς διαβουλεύσεις αλλά και υπογραφές ορισμένων συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, στις 11:30 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση 45 λεπτών με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ίδια ώρα, θα λάβει χώρα συνάντηση 10 Ελλήνων υπουργών με 7 Τούρκους ομολόγους τους για διημερείς συμφωνίες. Οι δύο υπουργοί Άμυνας, Δένδιας και Γκιουλέρ, θα συναντηθούν ξεχωριστά στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στις 12:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο Μαξίμου τον πρόεδρο της Τουρκίας, μαζί με τους Φιντάν και Κιλίτς, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους Γεραπετρίτη και Μπούρα. Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν αναμένεται να γίνουν στις 13:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα υπάρξουν ερωτήσεις στην ενημέρωση των ΜΜΕ.  Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών.

Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου θα επικυρωθούν οι όποιες συμφωνίες έχουν τεθεί επί τάπητος. Η αναχώρηση της τουρκικής αποστολής  έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην συνάντηση με την ΠτΔ που προηγήθηκε, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής“.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ξεκίνησε στις 12 διήρκησε περίπου 45 λεπτά ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις δίχως ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων υπουργών και αξιωματούχων. Έπειτα αναμένεται να δημοσιευθεί κοινή δήλωση.