ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 20 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΨΗΦΟΙ

Στον… κάδο των απορριμμάτων μοιάζει να κατέληξε κάτι παραπάνω από το 10% των επιστολικών ψήφων. Πληροφορίες, που μάλιστα είναι σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρουν ότι ένας αριθμός περίπου 20.000 επιστολικών ψήφων απορρίφθηκαν για μια σειρά λόγους και δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα. Ο τελικός αριθμός ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του, πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αμφισβητούν το μεγάλο μέγεθος των επιστολικών ψήφων που απορρίφθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο παρέλαβε συνολικά 178.601 επιστολικές ψήφους, κάτι που σημαίνει ότι οι 20.000 επιστολές αποτελούν το 11,1% του παραπάνω αριθμού.

Ως βασικότερη αιτία απόρριψης των παραπάνω επιστολικών ψήφων προβάλλεται η έλλειψη στοιχείων ταυτοπροσωπίας, δηλαδή ο εκλογέας που έστειλε την επιστολή του αμέλησε να συμπεριλάβει και ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητας ή να κάνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση ή να συμπληρώσει την απαιτούμενη υπεύθυνη δήλωση. Ως έτερη αιτία αναφέρεται η ύπαρξη φθορών στους φακέλους ή η ύπαρξη κάποιου στοιχείου έξω από τον φάκελο (π.χ. κάποιος είχε γράψει το όνομά του) που κρίθηκε ότι παραβιάζει την αρχή της μυστικότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχαν και περιπτώσεις (γράφτηκε για «αρκετές δεκάδες») που έβαλαν μέσω στον επιστολικό φάκελο την ίδια τους την ταυτότητα…

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι σχετικές καταγγελίες είχε διατυπώσει εγκαίρως το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μερίμνησαν για την έγκαιρη ενημέρωση των αποστολέων, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την Κυριακή, όπως είχαν δικαίωμα.