ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΨΗΦΟΙ: ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟ 15%

Mια… επιστολική εικόνα διαμορφώνουν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των ψήφων που εστάλησαν μέσω επιστολών. Αρχικά, η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστά που παραπέμπουν στις εθνικές εκλογές του 2023. Κατά δεύτερον, η κατάταξη των κομμάτων είναι μερικώς διαφορετική συγκριτικά με την ευρύτερη εθνική. Παράλληλα, το άθροισμα των επιστολικών ψήφων που καταμετρήθηκαν υπέρ των κομμάτων έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για την απώλεια μιας μεγάλης μάζας ψηφοδελτίων που εστάλησαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Ειδικότερα, η Ν.Δ. καταγράφει σαφή υπεροχή με ποσοστό 41,47%, συγκεντρώνοντας 62.120 ψήφους. Επεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,40% και 21.562 ψήφους και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10% και 14.978 ψήφους. Στις επόμενες τρεις διαδοχικές θέσεις ακολουθούν τρία αριστερά πολιτικά κόμματα: το ΚΚΕ με 7,39% και 11.071 ψήφους, το ΜέΡΑ25 με 5,01% και 7.506 ψήφους (το οποίο να σημειωθεί ότι αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην εκλογική περιφέρεια εξωτερικού) και η Νέα Αριστερά με 3,72% και 5.572 ψήφους (αναλυτικότερα αποτελέσματα στον πίνακα).

Επιστολικές ψήφους έλαβαν και τα 31 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές. Ο συνολικός αριθμός των υπέρ τους ψήφων (εξαιρουμένων άκυρων και λευκών) αθροίζεται στις 149.787 ψήφους. Ο συνολικός αριθμός επιστολικών ψήφων που παρέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών αθροίζεται στις 178.601. Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταγραφεί πληροφορίες (που είναι σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών) για απόρριψη μεγάλου όγκου επιστολικών ψήφων που εστάλησαν εμπρόθεσμα. Βασική αιτία αποτελεί η απουσία στοιχείων ταυτοπροσωπίας, δηλαδή παράλειψη από πλευράς του εκλογέα να επισυνάψει την απαιτούμενη υπεύθυνη δήλωση ή να κάνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Ετερη αιτία, η ύπαρξη φθορών στους φακέλους.

Σε σχετικές καταγγελίες προέβη το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν μερίμνησαν για την έγκαιρη ενημέρωση των αποστολέων, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την Κυριακή, όπως είχαν δικαίωμα.

Οσον αφορά το μέγεθος των επιστολικών ψήφων που απορρίφθηκαν για τους προαναφερόμενους λόγους, μέσω του «Ριζοσπάστη» το ΚΚΕ τις υπολογίζει σε περίπου 27.000 – μια μάζα που αντιστοιχεί στο 15% των επιστολικών ψήφων που παρέλαβε η κυβέρνηση από την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό. Το δημοσίευμα μιλά για «περίτρανη επιβεβαίωση» των ενστάσεων που είχε διατυπώσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο, καθώς και για μια «διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που είχε εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχθηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Πηγή: efsyn.gr