ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΚΛΟΓΩΝ

Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός, όπως όλα δείχνουν. Αυτή την στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν την Πέμπτη, ώστε την Παρασκευή, το προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί με τη νέα σύνθεση.

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έχει πάρει φωτιά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απογευματινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θα δώσει σαφέστερη εικόνα των επόμενων κινήσεων του.

Χθες – συμφώνα με πληροφορίες- το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο ´Αδωνις Γεωργιάδης. Όπως είναι αναμενόμενο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και η στρατηγική που πρέπει να χαράξει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

τα σεναρια για το ποιοι θα αξιοποιηθουν

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή και αποφασιστεί ο ανασχηματισμός θα αξιοποιηθούν κυρίως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο «μεταγραφές». Παράλληλα δεν αποκλείεται πέρα από τις αλλαγές σε πρόσωπα να υπάρξουν και συγχωνεύσεις  υπουργείων.

Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ανοίξει μια συζήτηση για το αν πρέπει  να ενταθεί το άνοιγμα στο κέντρο ή να δοθεί έμφαση στην προσέγγιση ενός παραδοσιακού ακροατηρίου  που μπορεί να έχει δυσαρεστηθεί από πρόσφατες κινήσεις (για παράδειγμα ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια). Όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα δεξιόστροφο κοινό επισημαίνουν πως κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας πήραν ποσοστό 18% στις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή όσοι επιμένουν πως το βάρος πρέπει να δοθεί στο κέντρο επισημαίνουν πως αυτό το κοινό έπαιξε σημαντικό ρόλο στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Μάλιστα  από την ανάλυση των στοιχείων των exit poll  φαίνεται πως σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι την πρωτιά πήρε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία να είναι στη δεύτερη θέση.