ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΑΝΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΖΟΦ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην άρση της απαγόρευσης χρήσης αμερικανικών όπλων που είχε επιβληθεί στη νεοναζιστική μονάδα του ουκρανικού στρατού, Ταξιαρχία του Αζόφ όπως ανέφερε η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να τερματίσει την απαγόρευση στην Ταξιαρχία Αζόφ, που είχε επιβληθεί πριν από μια δεκαετία —αφορούσε τόσο την εκπαίδευση από Αμερικανούς στρατιωτικούς, όσο και τη χρήση όπλων κατασκευασμένων στις ΗΠΑ— έπειτα από ανάλυση που συμπέρανε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μονάδα!

 «Έπειτα από διεξοδική εξέταση, η ουκρανική 12η Ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων Αζόφ πέρασε τον έλεγχο Λίχι όπως διενεργήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο λεγόμενος νόμος Λίχι, από το όνομα του Δημοκρατικού πρώην γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι, απαγορεύει τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε μονάδες που διαπιστώνεται πως έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ναζιστικό Τάγμα «Αζόφ», από το 2014, πραγματοποιούσε θηριωδίες στο Ντονμπάς, με ανάμεσα στα θύματά του να είναι και οι Έλληνες που ζούσαν στην περιοχή της Μαριούπολης. Τόσο η απεχθής δράση του, όσο και η ανοικτή δήλωση ότι πρόκειται για νεοναζί ήταν τέτοια, που ακόμη και οι ΗΠΑ είχαν τότε απαγορεύσει τη χρήση αμερικανικών όπλων και την εκπαίδευση τους από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Οι ναζί του «Αζόφ» περικυκλώθηκαν στη μάχη της Μαριούπολης στο εργοστάσιο Αζοφστάλ και οι επιζώντες αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι από τους βαριά τραυματίες ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους, ενώ αξιωματικοί του «Αζόφ», που παραδόθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία για να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, επέστρεψαν στην Ουκρανία στις αρχές Ιουλίου, μετά την επίσκεψη του Βολοντιμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας.

Τον Αύγουστο του 2023, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι το ναζιστικό τάγμα αναδιοργανώθηκε και έγινε ταξιαρχία, μέλη της οποίας επέστρεψαν σε μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία.