ΣΙΚΕΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ

Σε 11 συλλήψεις προχώρησε η ιταλική αστυνομία στη Σικελία, έπειτα από έρευνα της εισαγγελίας της Κατάνης και των καραμπινιέρων για αγοραπωλησία ψήφων και συνεργασία με τη μαφία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τοπικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες. Εκτός από τον δήμαρχο της περιοχής Τρεμεστιέρι Ετνέο, Σάντι Ράντο, φέρεται να εμπλέκεται και ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας, Λούκα Σαμαρτίνο, ο οποίος παύθηκε από τα καθήκοντά του. Η παράνομη αυτή διαδικασία φαίνεται ότι είχε στόχο την εκλογή του Ράντο το 2015 και η αποτροπή εκλογής της τότε υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, Κατερίνα Τσινίτσι. 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης δημοτικοί υπάλληλοι και επιχειρηματίες. Έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος τους για παράνομη εκλογική δράση, εκβιασμό με μεθόδους μαφίας, διακεκριμένη διαφθορά, υποκίνηση σε διαφθορά κ.λπ.

Ο Λούκα Σαμαρτίνο, βασικό στέλεχος της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στη Σικελία, υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική του νησιού, κατηγορείται για διαφθορά. Η πολιτική του σταδιοδρομία είχε ξεκινήσει από το μετριοπαθές κέντρο, συνεχίστηκε στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μετά στη Ζωντανή Ιταλία, τον μικρό πολιτικό σχηματισμό του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που έχουν διαρρεύσει στα ιταλικά ΜΜΕ, αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, «συνεργασία» πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη μαφία, με στόχο την παροχή υποστήριξης από μέρους του οργανωμένου εγκλήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Όπως αναφέρεται, αυτή η παράνομη δράση φέρεται ότι προέβλεπε και εξασφάλιση σειράς επιχειρηματιών «φιλικά προσκείμενων» στο όλο ψηφοθηρικό σύστημα.