ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Εκδήλωση και προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα», με δημιουργό την Χρύσα Λύκου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στις 19.00, στην αίθουσα της “Παναρκαδικής”, οδός Τζώρτζ 9, 1ος όροφος, στην πλατεία Κάνιγγος.

 Όπως επισημαίνει η «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία» που διοργανώνει την εκδήλωση, «μιλούν για “νόμο και τάξη”, αλλά για την κυρίαρχη εξουσία, κατ’ εντολήν της οποίας λειτουργεί η αστυνομία, αυτό δεν αφορά τις εγκληματικές πολιτικές που αυτή η κυρίαρχη εξουσία ασκεί (ή των “ημέτερων” συμφερόντων που συγκαλύπτει), αλλά στοχεύει σε νεαρά άτομα, με μηδενική έως μηδαμινή παραβατικότητα, από τον Χρήστο Χρονόπουλο, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία που πέθανε πρόσφατα εξαιτίας των βασανισμών που είχε υποστεί στο ΑΤ Καλλιθέας, μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Βασίλη Μάγγο, τον Νίκο Σαμπάνη, τον Κώστα Φραγκούλη, τον Κώστα Μανιουδάκη και πιο πρόσφατα τον Χρήστο Μιχαλόπουλο».

«Για να μην αναφερθούμε στον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τόσους/σες άλλου/ες. Με τον θεσμικό ρατσισμό απέναντι στον όποιο “διαφορετικό”, ή όποιον αντιστέκεται στην κοινωνική και υπαρξιακή εκμηδένιση που του επιφυλάσσεται σ΄ αυτή την κοινωνική οργάνωση, να οδηγεί όχι απλώς στο κοινωνικό περιθώριο αλλά στο θάνατο. Με τις όποιες, φυσικά, τραυματικές συνέπειες σε όποια άτομα επιζήσουν και στους οικείους τους», προσθέτει η Πρωτοβουλία.

«Για όλα αυτά μιλάει το ντοκιμαντέρ “Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα”», σημειώνεται στην ανακοίνωση – κάλεσμα της εκδήλωσης. 

Ηράκλειο Κρήτης

Το ερχόμενο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου “Δημήτρης Κορνάρος” ενώ την παρουσίασή του θα κάνει η δημοσιογράφος και δημιουργός του, Χρύσα Λύκου.

Μαζί της στο πάνελ των ομιλητών/τριών θα είναι ο ψυχολόγος Γιάννης Ραμπαλάκος και μέλη της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου “Δημήτρης Κορνάρος” που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ μετά την παρουσίαση και την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ:

Το ντοκιμαντέρ αυτό συνομιλεί με τη ρωγμή που αφήνει το ψυχικό τραύμα της αστυνομικής βίας μέσα από τις ιστορίες που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία.

Οι οικογένειες του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από ένστολους της ΕΛΑΣ, ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου που βασανίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στον Βόλο καθώς και επιζώντες από την αστυνομική αυθαιρεσία καταθέτουν το βίωμα, το πένθος τους και την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης.

Στη διαδρομή της εξιστόρησης της μνήμης τους, πλαισιώνονται από επιστήμονες που φωτίζουν πολύπλευρα τις πτυχές του τραύματος στο οποίο υποβλήθηκαν βίαια.

Μαρτυρίες (με αλφαβητική σειρά)

Γούλας Λάμπρος (Θύμα αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια)
Λώλος Μάριος (Φωτορεπόρτερ – Θύμα αστυνομικής βίας)
Μάγγος Γιάννης (Πατέρας Βασίλη Μάγγου θύματος αστυνομικής βίας)
Μπόλαρη Τατιάνα (Φωτορεπόρτερ – Θύμα αστυνομικής βίας)
Παπαζαχαρουδάκης Άρης (Θύμα αστυνομικής βίας στη ΓΑΔΑ)
Σαμπάνης Γιάννης (Πατέρας Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας)
Σαμπάνη Μαρία (Μητέρα Νίκου Σαμπάνη θύματος αστυνομικής βίας)
Φραγκούλης Παύλος (Πατέρας Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας)
Φραγκούλης Σάββας (Παππούς Κώστα Φραγκούλη θύματος αστυνομικής βίας
Αλέξανδρος (Θύμα αστυνομικής βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης)

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)

Παπαϊωάννου Κωστής (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς)
Παπαρρούσου Άννυ (Δικηγόρος)
Τσουκαλά Νατάσα (Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris-Saclay)
Χρηστίδη Έλενα-Όλγα (Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Orlando LGBT)

Συντελεστές

Έρευνα – Συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος
Μοντάζ: Βαγγέλης Παναγιωτακόπουλος, Χρύσα Λύκου
Ηχοληψία: Διονύσης Αντύπας
Κάμερα: Πάνος Λαμπρόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Λύκου

Τη μουσική έγραψε ο Κωσταντής Παπακωνσταντίνου