«ΣΤΟΛΟΣ» ΜΕ 1.000 ΠΛΟΙΑ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Συμφώνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, διεθνής νηοπομπή αποτελούμενη από 1.000 σκάφη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) στη νοτιοδυτική Τουρκία με κατεύθυνση τη Γάζα προκειμένου να μεταφέρει βοήθεια για τους αμάχους.

Η πρωτοβουλία έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα, δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση και έχει ευρεία διεθνή συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένων και αντισιωνιστών Εβραίων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετεχόντων προέρχεται από τη Ρωσία και την Ισπανία. Οι Ρώσοι θα συμμετέχουν με 313 σκάφη και οι Ισπανοί με 104 σκάφη ενώ 12 ιδιοκτήτες σκαφών από την Τουρκία δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. 

Τα πλοία θα πλεύσουν σε διεθνή ύδατα χωρίς να δώσουν καμία αφορμή στο Ισραήλ και πρώτα θα σταματήσουν στην Κύπρο για προμήθειες. Μετά την Κύπρο, προορισμός θα είναι το λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ.

Οι διοργανωτές, που τονίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της αποστολής, ελπίζουν ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν τον στολίσκο, θυμίζοντας το δραματικό περιστατικό με το σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, που μετείχε στον ειρηνικό στολίσκο με αίτημα «Ελευθερώστε τη Γάζα».

Το πλοίο «Mavi Marmara» είχε ναυλωθεί από την ισλαμιστικού προσανατολισμού τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας» αποτελούσε μέρος του «Στόλου Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Τουρκία με περίπου 800 ακτιβιστές. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 ακτιβιστές και να τραυματιστούν 60 άτομα, εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, τα πλοία που θα συμμετέχουν θα αυτήν την νηοπομπή θα είναι σαφώς περισσότερα και θα φέρουν αμερικανικές, βρετανικές, λουξεμβουργιανές, ρωσικές, γερμανικές, πολωνικές, ισπανικές και πολλές άλλες σημαίες.