ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗΝ ΕΦΗ ΤΣΙΧΛΑΚΗ

Την οργή της οικογένειας της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, η οποία τον Μάρτιο του 2016 βρέθηκε νεκρή με μία σφαίρα στο κεφάλι μέσα στο σπίτι της, στο Κολυμπάρι Χανίων, έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του συζύγου του θύματος που καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία μόλις τον Μάιο του 2022.

Την είδηση της αποφυλάκισης του καταδικασθέντος, o οποίος ήταν σωματοφύλακας και πρώην υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, έκανε γνωστή ανάρτησή του, ο ξάδερφος του θύματος και δικηγόρος, Εμμανουήλ Αθανασίου.

«Μετά από μία ντροπιαστική αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, μετά από μία ντροπιαστική αναγνώριση ελαφρυντικού στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί, με θλίψη και οργή σας ανακοινώνω ότι ο Κ.Λ είναι πλέον ελεύθερος», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «αν υπάρχει Δικαιοσύνη στη Ελλάδα, σήμερα θα νιώθει έρμαιο των συμφερόντων» και σχολιάζοντας ότι «είναι πλέον προφανές ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ειδική μεταχείριση εξού και οι αγροτικές φυλακές που μπήκε να εκτίσει την ποινή του».

Πρωτόδικα, ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί, ωστόσο, τον Μάιο του 2022, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης είχε κρίνει ένοχο, κατά πλειοψηφία, τον σύζυγό της, για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να στραγγάλισε και να πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα, «σκηνοθετώντας» στη συνέχεια την αυτοκτονία της. Στον καταδικασθέντα αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Σημειώνεται ότι ο καταδικασθέντας κατέθεσε αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο επιμένοντας στην αθωότητά του.

Τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκανε κι αυτός αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγόρου, Εμμανουήλ Αθανασίου:

«H αποφυλάκιση του Κώστα Λεμενιτάκη, καταδικασμένου για τον βίαιο και τραγικό θάνατο της Έφης Τσιχλάκη, είναι ένα γεγονός τόσο οδυνηρό, δεδομένου του ιστορικού αυτής της υπόθεσης, τόσο σοκαριστικό, τόσο ντροπιαστικό για την Ελληνική Δικαιοσύνη που πραγματικά δεν έχω λόγια. 

Δεν πιστεύω στην εκδίκηση, δεν πιστεύω στο αίσθημα μίσους. Δεν μισώ τον δολοφόνο, δεν εύχομαι καν το κακό του. Πολεμάμε όμως για να πληρώσει την απεχθή του πράξη. Πολεμάμε για δικαιοσύνη. 

Μετά από μία ντροπιαστική αθωωτική πρωτόδικη απόφαση, μετά από μία ντροπιαστική αναγνώριση ελαφρυντικού στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αναιρέσεις που έχουν ασκηθεί, με θλίψη και οργή σας ανακοινώνω ότι ο Κώστας Λεμενιτάκης είναι πλέον ελεύθερος. 

Χωρίς να έχει δείξει την οποιαδήποτε μεταμέλεια, χωρίς να έχει παραδεχτεί καν τη δολοφονία, χωρίς να έχει ζητήσει συγνώμη…

Αν υπάρχει Δικαιοσύνη στη Ελλάδα, σήμερα θα νιώθει έρμαιο των συμφερόντων… 

Είναι πλέον προφανές ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ειδική μεταχείριση εξού και οι αγροτικές φυλακές που μπήκε να εκτίσει την ποινή του.

ΝΤΡΟΠΗ και μόνο ΝΤΡΟΠΗ».

MέΡΑ25: Για την Εφη Τσιχλάκη και την… «τυφλή» ελληνική Δικαιοσύνη

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ και ΟΒ Χανίων του ΜέΡΑ25:

«Ο θάνατος της Έφης Τσιχλάκη που εκτελέστηκε πιθανότατα ούσα ήδη αναίσθητη από τα χτυπήματα, ήταν μια ακόμη γυναικοκτονία που παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία από τον σύζυγό της και  -οργανωμένο χρυσαυγίτη, σωματοφύλακα «ανδρών επιφανών», των ανώτερων κοινωνικών τάξεων- Κώστα Λεμενιτάκη. Η κάλυψη που έγινε από την Δικαιοσύνη, φάνηκε τόσο από την αντιμετώπιση που είχε ο σύζυγός της όπου λίγες ημέρες μετά την απολογία του στις δικαστικές αρχές, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αλλά και από την εκδίκαση της υπόθεσης το 2017, όπου στο Μικτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, οι ένορκοι, πάρα τα στοιχεία που είχαν, αποφάνθηκαν πως η Έφη αυτοκτόνησε.

Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν με βάση τα στοιχεία είναι απαράδεκτα όπως, ότι οι αμυχές στον αυχένα της, προήλθαν από την χτένα της, οι μελανιές στο λαιμό της, πως έγιναν στην προσπάθεια του κατηγορούμενου να την αγκαλιάσει μετά τον θάνατο της. Πως ένας άνθρωπος με διατομή εγκεφάλου (άρα πλήρης αποκοπή και όχι βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους) εξακολουθεί να ζει για 4 λεπτά και πως μια δεξιόχειρας μπορεί να αυτοκτονήσει, θέτοντας ένα όπλο που για να απασφαλιστεί χρειάζεται σταθερότητα και ψυχραιμία στην αριστερή πλευρά.

Ο κατηγορούμενος πρωτόδικα αθωώθηκε, αλλά τον Μάιο του 2022 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος φέρεται να στραγγάλισε και να πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα, «σκηνοθετώντας» στη συνέχεια την αυτοκτονία της. Στον κατηγορούμενο γυναικοκτόνο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών. Σημειώνεται ότι ο καταδικασθείς κατέθεσε αίτημα αναίρεσης στον Άρειο Πάγο επιμένοντας στην αθωότητά του. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους επόμενους μήνες, έκανε κι αυτός αίτηση αναίρεσης της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 και ΟΒ Χανίων του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την οργή μας, για την αποφυλάκιση του γυναικοκτόνου σωματοφύλακα και πρώην υποψήφιου της Χρυσής Αυγής. Η σύντομη κράτησή του μετά την ποινή χάδι που του δόθηκε, αποδεικνύει δυστυχώς πως η Δικαιοσύνη στην πλειονότητά της, δεν είναι ούτε τυφλή ούτε αμερόληπτη όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της. Η κοινωνία είναι το ίδιο συνένοχη συγκαλύπτοντας τη χρόνια βία και κακοποίηση που βίωνε η Έφη, δίπλα σε έναν επικίνδυνο και χειριστικό άντρα, ενώ άτομο από το κοντινό περιβάλλον του κατηγορούμενου δεν δίστασε να πει πως… «Η αγάπη πνίγει».

Σε μια πατριαρχική κοινωνία που κακοποιεί βιάζει και σκοτώνει, η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία είναι απαραίτητη. Πολιτεία, Κράτος και Κυβέρνηση οφείλουν  να προβούν σε άμεσα μέτρα στήριξης και προστασίας για τα θύματα που βιώνουν την βία της πατριαρχίας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να υπάρξει πραγματική δικαίωση όχι μόνο για την Έφη αλλά και για όλα τα θύματα της πατριαρχίας».