ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ – ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ 7Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ EUROVISION

Τον Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας πρόκειται να διεξαχθεί ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Στον περσινό διαγωνισμό τα πράγματα ήταν δύσκολα εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Στον φετινό το χάος συνεχίζεται μετά τη βάναυση επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα λόγω της συμμετοχής του με ένα τραγούδι-πρόκληση που αναφέρεται στα γεγονότα της 7ης Οκτώβρίου 2023. Το τραγούδι που επέλεξε η επιτροπή της δημόσιας τηλεόρασης του Ισραήλ λέγεται «October Rain» και αναφέρεται στην επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), που διοργανώνει τον μουσικό θεσμό, έχει θορυβηθεί με τη συγκεκριμένη επιλογή και σκέφτεται σοβαρά αυτή τη φορά να αποκλείσει το Ισραήλ από τον διαγωνισμό.

Το αίτημα για αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό από εκατοντάδες μουσικούς και καλλιτέχνες Ευρωπαϊκών χωρών, ειδικότερα μετά την επιλεκτική επιλογή αποκλεισμών της Ρωσίας, τόσο από την ίδια διοργάνωση όσο και από άλλα μουσικά φεστιβάλ που συμμετέχουν Ρώσοι καλλιτέχνες.

Θυμίζουμε ότι όλο και περισσότεροι μουσικοί ζητούν να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό για τα εγκλήματα πολέμου που έχει κάνει στη Γάζα.Μετά τους μουσικούς από την Ισλανδία και τη Φινλανδία που αντιτάσσονται στη συμμετοχή του Ισραήλ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision (ESC),περισσότεροι από χίλιοι σουηδοί καλλιτέχνες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της συμμετοχής του στον μουσικό διαγωνισμό.

Η διαμαρτυρία τους στρέφεται κατά της EBU ως διοργανώτριας του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού, ιδίως κατά του ισχυρισμού της ότι ο διαγωνισμός είναι απολιτικός.

Πριν λίγες ημέρες η ίδια επιτροπή απέρριψε την ιδέα αποκλεισμού της συμμετοχής του Ισραήλ με τον γενικό διευθυντή της EBU, Νόελ Κέρεν, να δηλώνει: «Οι συγκρίσεις μεταξύ των πολέμων και των συγκρούσεων είναι περίπλοκες και δύσκολες και ως μη πολιτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, δεν εναπόκειται σε εμάς να τις κάνουμε».

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή μεγάλης μερίδας των θεατών που παρακολουθούν το φεστιβάλ, με αρκετούς από αυτούς-ανάμεσα τους και στην Ελλάδα– να απαιτήσουν από την  EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, η EBU, πλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το τραγούδι που κατατέθηκε ως συμμετοχή της Eden Golan, καθώς περιέχει πολιτικά μηνύματα.

Εφόσον το κομμάτι είναι πολιτικό, σύμφωνα με τους κανονισμούς της EBU, δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Από τη πλευρά του το Ισραήλ γίνεται ακόμη πιο προκλητικό. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε τους στίχους του τραγουδιού, ούτε να επιλέξουν άλλο κομμάτι κι ότι προτιμούν να μην συμμετάσχουν στη Eurovision.

Όπως αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα το τραγούδι, October Rain, είναι σε αγγλικούς στίχους, πλην δύο φράσεων στα εβραϊκά και αναφέρεται στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.