Ο ΤΡΑΜΠ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ – “ΘΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ”

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ντόναλτ Τραμπ, όπου μετά και την αντίδραση του Λευκού Οίκου στη “βόμβα” που έβαλε στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, έρχονται οι πρώτες επικρίσεις και από την πλευρά της Ευρώπης…

Ο  γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε στο να δηλώσει πως «αναμένω ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας ισχυρός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση. Οποιαδήποτε πρόταση ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπιστούν ο ένας τον άλλον υπονομεύει όλη την ασφάλειά μας, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ και θέτει Αμερικανούς και Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνει λόγο για απερίσκεπτες δηλώσεις που εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν

Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι «η Διατλαντική Συμμαχία υποστήριξε την ασφάλεια και την ευημερία των Αμερικανών, των Καναδών και των Ευρωπαίων για 75 χρόνια. Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν».

«Δεν φέρνουν περισσότερη ασφάλεια ή ειρήνη στον κόσμο. Αντίθετα, τονίζουν εκ νέου την ανάγκη για την ΕΕ να αναπτύξει επειγόντως περαιτέρω τη στρατηγική της αυτονομία και να επενδύσει στην άμυνά της. Και να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή» προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.