ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΝ 100 ΔΙΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ 

«Η προληπτική παράταση του παγώματος του προϋπολογισμού στο ειδικό ταμείο της Bundeswehr (Sondervermögen Bundeswehr) άρθηκε», όπως ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας σε τελική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Το ειδικό ταμείο αποτελεί επίσης βασικό μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, στην οποία το Βερολίνο έχει προσχωρήσει.

Το ειδικό ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων δεν θα επηρεαστεί από το έκτακτο πάγωμα του προϋπολογισμού, διευκρίνισε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ύστερα από την αβεβαιότητα που προκλήθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου περί αντισυνταγματικότητας των οικονομικών δεσμεύσεων της Γερμανίας.

«Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η χρηματοδότηση και των έργων που δεν καλύπτονται αποκλειστικά από το ειδικό ταμείο της Bundeswehr», συνεχίζει.

Η δήλωση αποτέλεσε μια καθησυχαστική κίνηση μετά από προηγούμενη διφορούμενη δήλωση του υπουργείου και δημοσιεύματα στον τύπο, τα οποία υποστήριζαν ότι οι δαπάνες από το ειδικό ταμείο άμυνας είχαν ανασταλεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική κατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η σύγχυση προκλήθηκε επίσης και από την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας την περασμένη εβδομάδα, το οποίο έκρινε ότι η αξιοποίηση από την κυβέρνηση ενός ταμείου στήριξης που είχε εγκαθιδρυθεί για τον COVID-19 για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης παραβιάζει το σύνταγμα. Η απόφαση έφερε τον συνασπισμό της Γερμανίας σε αναβρασμό, καθώς έθεσε υπό αμφισβήτηση τον δημοσιονομικό της σχεδιασμό.

Με μια απόφαση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP/Renew) ανέστειλε τις μελλοντικές δεσμεύσεις δαπανών σε μια προσπάθεια  να αμνβλύνει την αβεβαιότητα που προκλήθηκε.

Ακόμη και αν το ειδικό ταμείο άμυνας δεν επηρεάστηκε, κατ’ αρχήν, από το πάγωμα, ορισμένα στοιχεία δαπανών της Bundeswehr  υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν καθώς χρηματοδοτούνταν εν μέρει από εναλλακτικές πηγές.

Ο Σολτς είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του ταμείου άμυνας πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ονομάστηκε «Zeitenwende», σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί αμυντικά η Γερμανία μετά από χρόνια υποεπενδύσεων, όπως είχε υποστηρίξει ο καγκελάριος.

Το ειδικό ταμείο αποτελεί επίσης βασικό μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, στην οποία το Βερολίνο έχει προσχωρήσει.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης έδειξε τη νευρικότητα στο γερμανικό στρατόπεδο, καθώς οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας αγωνιούσαν να διατηρήσουν τη φήμη της Γερμανίας ως αξιόπιστου εταίρου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα και πριν από την έκδοση της τελικής ανακοίνωσης, η οποία διαβεβαίωνε ότι όλα τα έργα θα είναι ασφαλή, το υπουργείο έσπευσε να σχολιάσει τις αναδυόμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το αμφίβολο μέλλον του ειδικού ταμείου.

«Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας περιόρισε μέχρι νεωτέρας τις εγκρίσεις χρηματοδότησης για [έργα που σχεδιάζονται από το ειδικό ταμείο και των οποίων η χρηματοδότηση δεν καλύπτεται αποκλειστικά από το ειδικό ταμείο]. (…) Αυτό προσφέρει [στο υπουργείο Άμυνας] την ευκαιρία να υποβάλει αιτήσεις στο [υπουργείο Οικονομικών] για την εξασφάλιση εναλλακτικής χρηματοδότησης για τα εν λόγω έργα», ανέφερε η προηγούμενη ανακοίνωση.

Πληροφορίες – Euractiv