ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ 

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας, που βρίσκεται τώρα στα χέρια του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS, ECR), και η Εθνική Τράπεζα, πιστεύουν ότι η Τσεχία θα πρέπει να πληροί τα κύρια κριτήρια για την υιοθέτηση του ευρώ το επόμενο έτος. Ωστόσο, δεν προτείνουν κάποια λύση για την είσοδο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που είδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hospodářské noviny.

Παρά την πρόοδο, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι η κυβέρνηση «δεν θα πρέπει να θέσει ημερομηνία-στόχο για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ» και «δεν θα πρέπει καν να επιδιώξει την είσοδο στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας, που συνυπογράφει την έκθεση, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών, το οποίο συχνά εμφανίζεται επιφυλακτικό απέναντι στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ και δεν υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ.

Παρά την πρόοδο, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι η κυβέρνηση «δεν θα πρέπει να θέσει ημερομηνία-στόχο για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ» και «δεν θα πρέπει καν να επιδιώξει την είσοδο στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ)».

Αρκετοί υπουργοί της πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού αμφισβητούν τώρα το σχέδιο ψηφίσματος που διατυπώθηκε με αυτόν τον τρόπο στη διυπουργική διαδικασία. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών λέει ένα πράγμα και συστήνει κάτι άλλο.

«Η ανάλυση που παρουσιάστηκε δείχνει ότι η τσεχική οικονομία είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ και οι κίνδυνοι (μιας τέτοιας κίνησης) είναι μάλλον χαμηλοί», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Vít Rakušan (STAN) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Άλλοι υπουργοί συμφωνούν με την κριτική – ιδίως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ivan Bartoš (Πειρατές/Πράσινοι/ΕΛΚ), η υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Helena Langšádlová (TOP 09, ΕΛΚ).

Ενώ το STAN, το TOP 09, το KDU-ČSL και οι Πειρατές τάσσονται ανοιχτά υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, το συντηρητικό ODS παραμένει το μόνο κόμμα που τάσσεται κατά.

Οι επιχειρήσεις πιέζουν επίσης για την υιοθέτηση του νομίσματος της ΕΕ, καθώς η οικονομία είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές προς άλλες χώρες της ΕΕ και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι δυσμενείς για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τοHospodářské noviny, το Υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει τις περισσότερες από τις ενστάσεις.

Η έκθεση πρέπει να εγκριθεί και πιθανότατα θα ψηφιστεί μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης τον Δεκέμβριο.

Πληροφορίες – Euractiv