ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΡΑ25

Σε κρεσέντο καταστολής προχώρησε η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη για ακόμη μία φορά, τραυματίζοντας μέλος του ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης με ευθεία βολή από κρότου λάμψης – Σε άλλο περιστατικό, άνδρας των ΜΑΤ, αφού ακινητοποιεί νεαρό διαδηλωτή, ανεβαίνει επάνω του και στη συνέχεια του πιέζει το κεφάλι στο έδαφος, χτυπώντας τον.

Σύμφωνα με ανακοίνωσητ ου ΜέΡΑ25, σήμερα, έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, χτυπώντας με ευθεία βολή τη συντονίστρια της Οργάνωσης Βάσης Θερμαϊκού του ΜέΡΑ25, Μαρία Στεργιάδου, η οποία και διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, μετά την εισαγωγή της, αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στο Νοσοκομείο, με την πρόθεση να της πάρουν κατάθεση, «μία απαράδεκτη πρακτική με στόχο τη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό τραυματισμένων διαδηλωτών».

«Καταγγέλλουμε τη βία και καταστολή της ΕΛΑΣ, την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο νοσοκομείο και την απόπειρα λήψης κατάθεσης από μέλος μας σαν να είναι συλληφθείσα ενώ είναι θύμα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Παράλληλα, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως ούτε τα νοσοκομεία πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, ούτε η εισαγγελία πρέπει να επιτρέπει τη διενέργεια τέτοιων παράτυπων ανακριτικών πρακτικών», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση-καταγγελία.

«Έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η ελληνική κοινωνία απαιτεί δικαίωση και η κυβέρνηση απαντά με βία και καταστολή. Όμως το μήνυμα των σημερινών μαζικών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα αποσιωπηθεί και οι δίκαιοι αγώνες εργαζόμενων, φοιτητριών, και αγροτών θα συνεχίσουν δυναμικά, κάνοντας σαφές πως υπάρχει εναλλακτική», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

Υπέρμετρη βία σε βάρος διαδηλωτή

Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης για την επέτειο του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, ένας άνδρας των ΜΑΤ ρίχνει στο έδαφος έναν διαδηλωτή και προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει. Βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ είναι από πάνω του. Του κρατά σφιχτά τα χέρια και τον ταρακουνά.

Ο διαδηλωτής προσπαθεί να κουνηθεί, αλλά ο άνδρας των ΜΑΤ του πιέζει το κεφάλι στο έδαφος. Γύρω ακούγονται φωνές «τι κάνεις ρε;», ενώ μία γυναίκα πλησιάζει και προσπαθεί να πείσει τους άνδρες των ΜΑΤ να αφήνουν ήσυχο τον διαδηλωτή, και επιχειρεί να τον πλησιάζει, όμως δεν της το επιτρέπουν. «Είναι παιδί» ακούγεται να φωνάζει σε κατάσταση πανικού.