ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ, σε συνέντευξή του στο Euractiv “κρούει τον κώδωνα” του κινδύνου – την εποχή της ήδη διαγνωσμένης ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη – και όσο αφορά τις εσωτερικές διαμάχες των εθνικών αριστερών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Ο Βάλτερ Μπάιερ κατηγόρησε επίσης τους “Πράσινους”, ότι η «ελιτίστικη» προσέγγιση της πράσινης μετάβασης αφήνει εκτός, την εργατική τάξη. Το ακροδεξιό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Identity and Democracy γίνεται σύντομα, η τέταρτη δύναμη στο ΕΚ με 87 έδρες, ενώ οι εθνικές αριστερές δυνάμεις διασπώνται συνεχώς το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.

«Δεν βλέπω τους Πράσινους να προσφέρουν ένα οικολογικό σχέδιο που να έχει ως αφετηρία τα συμφέροντα των εργατικών τάξεων. Φυσικά, μπορείς να σχεδιάσεις τον οικολογικό μετασχηματισμό από την άποψη εκείνων των στρωμάτων της κοινωνίας που είναι κατά κάποιο τρόπο σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως αποξενώνεις εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που ανησυχούν για την κοινωνική τους πραγματικότητα, που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα ενοίκια τους, που δυσκολεύονται να φροντίσουν τα παιδιά τους», αναφέρει και πρόσθεσε πως «Αισθάνομαι ότι ο οικολογικός λόγος εμφανίζεται ως πολύ ελιτίστικος, πολύ επιστημονικός, και πρέπει να τον κάνουμε δημοφιλή».

«Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι ενώ βιώνουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, τόση ενέργεια επενδύεται σε εσωτερικές αριστερές συζητήσεις και αγώνες. Αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε».

«Ο κατακερματισμός και η διάσπαση είναι πάντα μια ήττα», συμπλήρωσε.

Αντιμέτωπος με τον εθνικό κατακερματισμό, ο Μπάιερ επιθυμεί η προεδρία του να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά έναν «ασφαλή χώρο» για τις εθνικές δυνάμεις εντός και εκτός του κόμματος, ώστε να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν ευέλικτο τρόπο ενσωμάτωσης διαφορετικών τύπων κομμάτων […] προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό [η συνεργασία]», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι ο εθνικός κατακερματισμός δεν έχει ακόμη περάσει στο επίπεδο της ΕΕ, ενώ παράλληλα φαίνεται να καλωσόρισε τα νέα αριστερά κόμματα στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Στην περίπτωση της Γαλλίας, το κόμμα έχει ήδη δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το La France Insoumise, ένα μοντέλο που ο Μπάιερ θα ήθελε να δει να αναπαράγεται με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παρά τον κατακερματισμό, ο Μπάιερ υπογράμμισε με αισιοδοξία ότι τα αριστερά κόμματα μπορούν να έχουν καλές επιδόσεις «όποτε η Αριστερά παρουσιάζεται ως μια ενοποιημένη δύναμη με πολιτικούς προσγειωμένους», επισημαίνοντας την Ιρλανδία, όπου το Sinn Féin είναι η πρώτη δύναμη με 28,6%.

Επιπρόσθετα, η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να κερδίσει μία έδρα, από 37 σε 38, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Euractiv.

«Έτσι, θα έλεγα ότι η Αριστερά βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση και θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα, αλλά δεν τα πάει άσχημα», είπε.

Η πολύ «ιδιαίτερη» ελληνική περίπτωση

Η περίπτωση της διάσπασης του ελληνικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «ιδιαίτερη» στην αριστερά της ΕΕ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αριστερός ηγέτης που έγινε πρωθυπουργός σε επίπεδο ΕΕ.

Μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες και την παραίτηση του ιδίου, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν με άμεση ψηφοφορία από τα μέλη του κόμματος  κέρδισε ο Στέφανος Κασσελάκης, η νίκη του οποίου  δεν φάνηκε να ικανοποιεί τα παραδοσιακά αριστερά στελέχη του κόμματος, που και τελικώς αποχώρησαν. Έτσι ήρθε η διάσπαση.

Παρόλα αυτά, κανένα νέο κόμμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Ωστόσο, οι 11 βουλευτές δημιούργησαν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά» στη Βουλή των Ελλήνων.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα δεχόταν ένα νέο ελληνικό αριστερό κόμμα στις τάξεις της, ο Μπάιερ απάντησε το εξής: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα κόμμα. Έτσι, το ερώτημα είναι πολύ υποθετικό. Μπορώ μόνο να πω ότι τα βασικά πρόσωπα του κόμματος που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μέρος της Αριστεράς στην Ευρώπη […] οπότε πιστεύουμε ότι μπορούμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διατηρήσουμε την ενότητα».

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος στην ελληνική πολιτική, Στέφανος Κασσελάκης έχει επικριθεί ότι δεν εκπροσωπεί τις αριστερές αξίες και αντίθετα παρουσιάζεται ως προοδευτικός κεντρώος. Από την άλλη, όσοι αποσχίστηκαν κατηγορήθηκαν ότι δεν σεβάστηκαν την άμεση ψήφο των μελών του κόμματος.

Ο Μπάιερ αρνήθηκε να σχολιάσει την περίπτωση Κασσελάκη, αλλά σημείωσε: «Όταν ψηφίστηκε ο Κασσελάκης, του έστειλα επιστολή με την οποία τον συνεχάρηκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και σεβόμαστε τις εσωτερικές αποφάσεις. Είναι αδύνατο από το ευρωπαϊκό επίπεδο να κρίνουμε για τις εσωτερικές διαφορές στο κόμμα».

Μετά τη διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις, ενώ η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που ανακοινώθηκε, η «Νέα Αριστερά» δεν ξεπερνά το όριο του 3% για την είσοδό της στη Βουλή.

Πολλοί ζήτησαν από τον Τσίπρα να παρέμβει και να σώσει την ενότητα της Αριστεράς. Ερωτηθείς αν αυτό θα έπρεπε να συμβεί, ο Μπάιερ είπε τα εξής: «Δεν είναι εύκολο μένα να απαντήσω […] γιατί πραγματικά θεωρούσα τον Τσίπρα ως έναν καλό μου φίλο και δεν είμαι σε θέση να του δώσω συμβουλές. Δεν ξέρω, ενδεχομένως να έχει διαφορετικά σχέδια για την προσωπική του ζωή».

«Πιστεύω ότι η ελληνική αριστερά πρέπει να συμβιβαστεί με τα προβλήματά της», συμπλήρωσε.

Κατά του «ελιτισμού» των Πρασίνων

Ο οικολογικός μετασχηματισμός θα αποτελέσει βασικό θέμα της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το οποίο ο Μπάιερ ελπίζει ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους.

«Η οικολογία δεν πρέπει να είναι θέμα των πεφωτισμένων ανθρώπων της μεσαίας τάξης- πρέπει να γίνει θέμα των εργατικών τάξεων».

Η εισαγωγή μιας κοινωνικής συνιστώσας στην πράσινη μετάβαση δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο, και θα αποτελέσει επίσης κεντρικό σημείο της εκστρατείας των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, θέτοντας όλα τα προοδευτικά κόμματα σε έναν αγώνα δρόμου με στόχο τους ίδιους ψηφοφόρους.

Όμως ο Μπάιερ δεν βλέπει ανταγωνισμό με τους Πράσινους και επικρίνει την «ελιτίστικη» προοπτική τους.

Πηγή: Euractiv.gr