Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ – Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ

Ο Σολτς ζητά την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. παρακάμπτοντας έτσι, το βέτο της Ελλάδας. «Να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα» ζητά ο Γερμανός καγκελάριος, βάζοντας έτσι στην ατζέντα, την διαδικασία ειδικής πλειοψηφικής ψηφοφορίας, για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε..

Η Αθήνα έχει τοποθετηθεί και παλιότερα, ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε.. Με το …βέτο στις αποσκευές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλες, όπου θα συμμετάσχει σε δείπνο εργασίας στο πλαίσιο της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Όλαφ Σολτς φαίνεται να στηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και να προτείνει, ακόμη και τη μέθοδο της λήψης αποφάσεων με την διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας. Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου να είναι πιο «γενικές» για όλα τα βέτο, όμως η αναφορά στην Αλβανία ως παράδειγμα «φωτογραφίζει» τις τελευταίες εξελίξεις και την απειλή της Αθήνας για βέτο εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση Μπελέρη.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψηφίων χωρών. Και, πάντως, βασικό προαπαιτούμενο αποτελεί ο σεβασμός των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος Δικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Αναφερόμενες ειδικά στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη.

Προσθέτουν ότι η Ελλάδα συναίνεσε μεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.