ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Σήμερα Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023 στις 11πμ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί
μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την σωτηρία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
και της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, με την συμμετοχή δεκάδων εργασιακών και κοινωνικών φορέων. Στάση εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από 10πμ.-2μμ. και καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων κατόπιν και των σχετικών αποφάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Αγίου Νικολάου. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Πέμπτης 14/12 για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου απευθύνει η Ανοικτή Επιτροπή Αγώνα που έχει συσταθεί με φόντο το σκηνικό διάλυσης που εμφανίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα του Αγίου Νικολάου.

Η σχετική ανακοίνωση:

Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εδώ και καιρό βρίσκεται σε πορεία υποβάθμισης λόγω των συνεχών αποχωρήσεων προσωπικού και της υποστελέχωσης του σε βασικές κλινικές και τμήματα.

Δυστυχώς οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις οδηγούν στο κλείσιμο του!

Πλέον η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού η αποψίλωση του αναισθησιολογικού τμήματος οδηγεί σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων, σε κενά στο πρόγραμμα εφημεριών αναισθησιολόγων με άμεσους κινδύνους για την αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή περιστατικών, και σε πλήρη διάλυση του χειρουργικού τομέα και των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου, κάτι που θα βλάψει τους ασθενείς όλου του νομού Λασιθίου.

Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη δυσλειτουργία στο ακτινολογικό τμήμα όπου οι μισές εφημερίες μένουν κενές και πλέον το Νοσοκομείο το επόμενο διάστημα μένει με έναν ακτινολόγο, ενώ σημαντικά προβλήματα στελέχωσης υπάρχουν στην Καρδιολογική κλινική, στο ΤΕΠ, στην παθολογική κλινική και στη ΜΕΘ. Επίσης στο νοσοκομείο δεν υπάρχει νευρολόγος και σε σημαντικές κλινικές υπηρετεί μόνο ένας ιατρός (ουρολογική, ΩΡΛ, ογκολογικό, δερματολογικό, γαστρεντερολογικό κα), ενώ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν λειτουργεί ψυχιατρική κλινική και δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος.

Εκτός βέβαια από την ιατρική υπηρεσία, σοβαρή υποστελέχωση και μεγάλα κενά υπάρχουν και στις άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου (νοσηλευτική, διοικητική, τεχνική, εστίαση, πλυντήρια, φύλαξη, καθαριότητα και υποστηρικτές υπηρεσίες), κενά που καλύπτονται με τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, που δεν μπορούν να παίρνουν τις κανονικές άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται, με αποτέλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οφείλονται περισσότερες από 80 ημέρες άδειας και ρεπό από προηγούμενα έτη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για το ΕΣΥ και για το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την κοινωνία και τους φορείς του Μεραμπέλου.

Γι αυτό καλούμε τους βουλευτές του νομού Λασιθίου να πάρουν θέση και να αντιδράσουν στην πλήρη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Επίσης καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες της περιοχής να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και το δικαίωμα των πολιτών σε δημόσια δωρεάν υγεία.

Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι σημαντική η μαζική συμμετοχή

στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Νικολάου

την Πέμπτη 14/12/23 στις 11.00 πμ.

για να υπερασπιστούμε το Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου,

να αποτρέψουμε το κλείσιμο του

και να απαιτήσουμε δυνατά:

“Δημόσια Δωρεάν Υγεία για εμάς και τα παιδιά μας,

του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμα μας”

Διεκδικούμε:

-Δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στο ΕΣΥ, αυξήσεις και επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την προσωπικότητα των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς, να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να δημιουργηθεί κλίμα προσέλκυσης νέων ιατρών και εργαζομένων στο ΕΣΥ

  • Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), και με προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κοκ.
  • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και όλων των δημόσιων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την απεξάρτηση, όχι στο κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ
  • Προστασία και ενδυνάμωση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, καμία πληρωμή από τους ασθενείς.

Ανοιχτη Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

και τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία