ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το κλείσιμο των σταθμών του μετρό στο Πανεπιστήμιο και το Μοναστηράκι, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η αστυνομία, στο πλαίσιο των μέτρων για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν 15 χρόνια.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί και ο σταθμός «Μοναστηράκι» από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 μέχρι νεωτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Τα μέτρα ασφάλειας είναι παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Περίπου 4.000 αστυνομικοί από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται επί ποδός.

Στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί για αύριο συγκεντρώσεις και πορείες και το μεσημέρι και το απόγευμα.

Στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών και έξι ώρες αργότερα υπάρχει προαναγγελία από συλλογικότητες, σωματεία και φορείς.

Το απόγευμα της Τετάρτης, εκπαιδευτικοί, εργατικά σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς, συλλογικότητες και φορείς διοργανώνουν κινητοποιήσεις:

  • Αθήνα: 6 το απόγευμα στα Προπύλαια
  • Θεσσαλονίκη: 6 το απόγευμα στην Καμάρα

ΚΝΕ: «Κράτος και κεφάλαιο χτυπάνε στο ψαχνό».

«15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αμετάκλητα η δίκη, ενώ ο δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος σίγουρα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, οπότε και έχει οριστεί νέα δικάσιμος στον Άρειο Πάγο. Την ίδια στιγμή η δικαιοσύνη είναι ταχύτατη όταν πρόκειται να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές απεργίες εργαζομένων, όταν πρόκειται να σύρει σε μαθητοδικεία και διαδηλωτοδικεία νέους ανθρώπους που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΝΕ.

«15 χρόνια μετά επιβεβαιώνεται πως τείχος απέναντι στην κρατική βία υψώνει μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα. Πλέον, με μεγαλύτερη πείρα και γνώση, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δυναμώσει το εργατικό, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, να συναντηθούν ακόμα περισσότεροι νέοι με την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ, να συμπορευτούν με την ΚΝΕ, για να ανοίξουμε νέες ρωγμές, στον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜέΡΑ25: «Χρέος μας η αντίσταση στην κρατική βία»

«Συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Δεκαπέντε χρόνια από την λαϊκή, νεολαιίστικη εξέγερση που πυροδοτήθηκε από το μοιραίο γεγονός και οδήγησε μαζικά στους δρόμους χιλιάδες ενάντια σε όσους απαξιώνουν κάθε πτυχή των ζωών μας.

Σε μια περίοδο που σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια, η εξέγερση αυτή ήταν σαν ένα καζάνι που έβραζε και «έσκασε» με αφορμή την κρατική δολοφονία. Είχε προηγηθεί την περίοδο ’06-’07 ένα δυναμικό φοιτητικό κίνημα, το οποίο είχε αντισταθεί στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με το οποίο προστατεύεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -μια μεταρρύθμιση που μέχρι σήμερα οι αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος έχουν εμποδίσει τις Κυβερνήσεις να υλοποιήσουν-. Η χώρα είχε ήδη μπει σε φάση ύφεσης και η λιτότητα ήταν προ των πυλών. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Δεκαπέντε χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται, σε συνθήκες αυταρχισμού και στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας, με τις κρατικές δολοφονίες να έχουν αυξηθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια, τρείς έφηβοι Ρομά, ο Νίκος Σαμπάνης, ο Κώστας Φραγκούλης και ο Χρήστος Μιχαλόπουλος δολοφονήθηκαν από όργανα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο 26χρονος Βασίλης Μάγγος κατέληξε ένα μήνα μετά από ανελέητα χτυπήματα αστυνομικών τον Ιούνιο του 2020. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πλήθος διώξεων σε βάρος αγωνιστών, περιορισμός των διαδηλώσεων, ενίσχυση του κρατικού αυταρχισμού με εγκαθίδρυση του δόγματος “νόμος και τάξη” και μαζί ακρίβεια και εργασιακή επισφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ να οργανώσουμε την αντίσταση μας απέναντι σε όσα μας κλέβουν τη ζωή και μας στερούν το μέλλον.

Τώρα είναι η στιγμή η νέα γενιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι νέοι/νέες εργαζόμενοι να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ρεύμα αμφισβήτησης όλων όσων βιώνουμε. Τώρα είναι η στιγμή να ορίσουμε μια νέα ατζέντα στο δημόσιο διάλογο που θα περιγράφει μια άλλη πραγματικότητα, για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, κόντρα και πέρα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου.

Για τη μνήμη του Αλέξανδρου και όλων των θυμάτων της αστυνομικής και κρατικής βαρβαρότητας, ως Νεολαία ΜέΡΑ25 καλούμε όλες/όλους/@ να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».