ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ… ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο Τσελίκ Μεμέτ, ένας 36χρονος κουρδικής καταγωγής υπήκοος Τουρκίας, που διωκόταν στην Τουρκία για την πολιτική του δράση, είναι ένας από τους άτυχους πρόσφυγες που καταδικάζονται αδιάκριτα ως διακινητές και βρίσκεται στις φυλακές Χανίων καταδικασμένος σε 155 χρόνια φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.

Οι πρόσφυγες με την κατηγορία του διακινητή αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Πέφτουν θύματα του νόμου 4251/2014 του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον οποίο όποιος συλλαμβάνεται στο πηδάλιο σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες καταδικάζεται ως διακινητής σε εξοντωτικές ποινές.

Πρόκειται για πολιτική εκφοβισμού από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές.

Η δίκη του Τσελίκ Μεμέτ είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου στα Χανιά, όπου θα βρίσκεται ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, που ηγείται της Πρωτοβουλίας «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ». Μάλιστα, αύριο Τετάρτη θα επισκεφθεί τον κρατούμενο στις φυλακές Χανίων.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία και του Στέλιου Κούλογλου, όπου παρουσιάστηκε το έργο της Πρωτοβουλίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης και των δράσεων της Πρωτοβουλίας, ο ευρωβουλευτής καλεί φορείς, συλλογικότητες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν τη δικαίωση του Τσελίκ Μεμέτ, να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή με τη παρουσία τους στο Εφετείο Κρήτης στα Χανιά.

Η Πρωτοβουλία «142 χρόνια φυλακή: Δίκαιη Δίκη για τον Μοχάμαντ», της οποίας ηγείται ο Στέλιος Κούλογλου, αποτελείται από 15 ευρωβουλευτές που ανήκουν σε διαφορετικές παρατάξεις και προέρχονται από διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ υποστηρίζεται από περισσότερα από 2000 μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η Πρωτοβουλία ασχολείται με τις καταδίκες αυτών των προσφύγων σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης, βάσει του νόμου αυτού, με την κατηγορία του διακινητή.

Εκδήλωση στα Χανιά

Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση, αύριο Τετάρτη με τίτλο: «155 χρόνια φυλακή επειδή έσωσε 149 ανθρώπους. Συζήτηση-ενημέρωση για τις εξοντωτικές ποινές σε πρόσφυγες και για το ναυάγιο της Πύλου».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Χούλης και Αλέξης Γεωργούλης (συνήγοροι υπεράσπισης) και ο Ιάσονας Αποστολόπουλος (μάρτυρας υπεράσπισης).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά την αυριανή πορεία για την δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, στην κατάληψη Rosa Nera στην ενώ το Κοινωνικό Στέκι Χανίων καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα, στις 9 το πρωΐ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου στα Δικαστήρια Χανίων.

Όπως αναφέρει το Κοινωνικό Στέκι, «στις 24/9/2021, όπως συνήθως συμβαίνει, η βάρκα που μετέφερε τους 149 ανθρώπους άρχισε να βάζει νερά και βρέθηκαν σε κίνδυνο. Ο Μεχμέτ Τσελίκ καλούσε επανειλημμένως μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασωθούν. Αυτό είναι και το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του».

«Είναι σαφές πως το ελληνικό κράτος και το λιμενικό, προκειμένου να αποσιωπήσουν τα εγκλήματα που διαπράττουν και να εξαφανίσουν την ευθύνη τους, έχουν στήσει μια βιομηχανία διώξεων εις βάρος αθώων ανθρώπων τις περισσότερες φορές, με τυχαία κριτήρια ή και στοχευμένα με βάση την καταγωγή ή την πολιτική δράση, αναγνωρίζοντας στο σωρό “διακινητές” και φυλακίζοντάς τους για πάντα, αφού πάντα οι ποινές μετράνε εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.