ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΠΛΗΓΗ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ

Ένα πλοίο επλήγη από πύραυλο στ΄ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε σήμερα η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), την επομένη της εκτόξευσης πυραύλου κρουζ από τους Υεμενίτες αντάρτες Χούθι σε αμερικανικό αντιτορπιλικό στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.

Το πλοίο “επλήγη από ψηλά από πύραυλο”, ανακοίνωσε η UKMTO, διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε νοτιοανατολικά της πόλης ‘Αντεν χωρίς να διευκρινίσει την προέλευση ή την ιδιοκτησία του πλοίου.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που πρόσκεινται στο Ιράν, αύξησαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των πλοίων για τα οποία έχουν υποψίες ότι συνδέονται με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι δρουν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τη βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey, πρόκειται για αμερικανικό φορτηγό πλοίο, με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, που κατευθυνόταν στη Διώρυγα του Σουέζ. Το πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο αμπάρι. Το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου παραμένει αξιόπλοο και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Το πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ, δήλωσε η Ambrey εκτιμώντας ότι στοχοθετήθηκε λόγω του ότι ανήκει στις ΗΠΑ και ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε “σε απάντηση για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικών θέσεων των Χούθι στην Υεμένη”.

Σε απάντηση για την αύξηση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομές κατά των ανταρτών αυτών στην Υεμένη, οι οποίοι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις παρά τα πλήγματα αυτά.

Χθες, Κυριακή, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πύραυλο κρουζ που στόχευε αμερικανικό αντιτορπιλικό που επιχειρεί στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας.