ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Το τοπίο με τους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύει από την Πρωτοχρονιά επιχειρεί να ξεκαθαρίσει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ μετά το «μπάχαλο» που προκλήθηκε, κυρίως στην εστίαση, καθώς άλλος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών  γίνεται στο κατάστημα και άλλος συντελεστής όταν παραδίδονται σε take away.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα προϊόντα καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30η Ιουνίου 2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο». Δηλαδή, είτε διατεθεί το προϊόν με διαδικασία διανομής (delivery), είτε με αγορά στο κατάστημα και κατανάλωση εκτός (στο χέρι – take away), είτε καταναλωθεί εντός καταστήματος σε σάλα, ο ΦΠΑ στην απόδειξη θα πρέπει να είναι 13%.

Σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1/1/2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Αναλυτικά, πλέον, από την Πρωτοχρονιά, ισχύουν τα εξής:

  • Σε κανονικό συντελεστή 24% θα διατίθενται τα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, μπύρες χωρίς αλκοόλ αλλά ΚΑΙ οι φυσικοί χυμοί, εφόσον η κατανάλωση γίνεται στο κατάστημα εστίασης π.χ. σε ένα καφέ. Να σημειωθεί ότι μια φρουτοσαλάτα στο κατάστημα καφεστίασης έχει  ΦΠΑ 13%, ενώ ο φυσικός χυμός, από τα ίδια φρούτα,  έχει ΦΠΑ 24%.
  • Τα μη αλκοολούχα ποτά, χυμοί κλπ υπάγονται σε μειωμένο ΦΠΑ 13%, εφόσον αγοράζονται με διαδικασία διανομής – delivery ή κατανάλωσης “εκτός- take away”.

Αναπόφευκτα, οι τιμοκατάλογοι των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν διπλή τιμή/διαφορετικό ΦΠΑ (σερβιριζόμενο και delivery) και οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τι τους χρεώνουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγοντα, ωστόσο θα πρέπει ειδική εγκύκλιος από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να καθορίσει τις ενδεδειγμένες αλλαγές στους τιμοκαταλόγους.

Παρά τις διευκρινίσεις, θολό παραμένει το σημείο με τα ταχυφαγεία, όπου παραγγελίες συχνά καταναλώνονται επί τόπου, χωρίς σέρβις, οπότε ο ΦΠΑ θα πρέπει να είναι 24%. (Η αγορά ως take away κανονικά έχει ΦΠΑ 13%).