STOP ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ» – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ. από σήμερα το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, καθώς στις 7 μ.μ. υπάρχει ακροδεξιό κάλεσμα συγκέντρωσης ενάντια στην ταινία της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά» που στοχοποιήθηκε από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί σήμερα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Την απαγόρευση κάθε υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης για σήμερα, από τις 2 μ.μ. έως τις 12 τα μεσάνυχτα, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η συγκεκριμένη απαγόρευση επιβάλλεται «καθώς ενόψει της πραγματοποίησης εξαγγελθεισών συναθροίσεων επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, καθώς και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην οριοθετημένη και κεντρικότερη περιοχή της πόλης».

Για τις 7 το απόγευμα είχε αναρτηθεί διαδικτυακό κάλεσμα από ακροδεξιές οργανώσεις για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον», με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά», που απεικονίζει σταυρωμένη μία ημίγυμνη εγκυμονούσα. Η ταινία πρόκειται να προβληθεί απόψε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η αφίσα προκάλεσε και τα αντιδραστικά αντανακλαστικά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με τον μητροπολίτη Φιλόθεο να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνών” χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να “διαφημίσουν” εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης. Αυτές οι διαφημίσεις υπό το πρόσχημα μιας αμφίβολης καλλιτεχνικά γραφιστικής προσέγγισης, αγγίζουν -ενίοτε δε και υπερβαίνουν- τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η παραπάνω απαγόρευση ισχύει για τους παρακάτω δρόμους: Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ΄ Σεπτεμβρίου – Λ. Στρατού – Αγγελάκη – Εγνατία – Μ. Γενναδίου – Φιλίππου – Χαλκέων – Εγνατία – Μοναστηρίου – Ταντάλου – Καζαντζάκη – Αναγεννήσεως – 26ης Οκτωβρίου – Καρατάσου – Ν. Κουντουριώτου – Λ. Νίκης, καθώς και στην πλατεία – μνημείο Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης και την εφαπτόμενη σ’ αυτήν πλατεία αγαλμάτων Μ. Αλεξάνδρου και Κ. Καραμανλή, σε όλη την έκταση αυτών, που οριοθετείται από τις οδούς Λ. Νίκης – 30ης Οκτωβρίου (έως του σημείου που η 30ης Οκτωβρίου τέμνεται με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου) και σε όλο το πλακόστρωτο της παραλίας, που περικλείεται από τις ανωτέρω οδούς.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μετά τη γνωστοποίηση του ακροδεξιού καλέσματος και της στοχοποίησης της ταινίας από την εκκλησία, υπήρξε αντιφασιστική απάντηση και κάλεσμα για αντιφασιστική συγκέντρωση στις 17:30, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

«Σήμερα Τρίτη 12/3/24 η φασιστική γκρούπα ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση μπροστά από το Ολύμπιον, επ’ αφορμής της προβολής ταινίας που πραγματεύεται μεταξύ άλλων την αυτοδιάθεση του σώματος και τις αμβλώσεις. Γνωρίζουμε καλά πως σε κάθε ευκαιρία οι φασίστες προσπαθούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στον δημόσιο χώρο και την νεολαία, ακόμη και με τέτοιες κινήσεις. Ταυτόχρονα, ενδεικτική για το ζήτημα του κοινωνικού κανιβαλισμού και του εκφασισμού είναι η επίθεση σε δύο queer άτομα το βράδυ του Σαββάτου, στο ίδιο μέρος, στην πλατεία Αριστοτέλους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι συλλογικότητες.