Τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές – που ήρθε τελευταία στιγμή – έφερε θύελλα αντιδράσεων μετά τον αιφνιδιασμό της Νίκης Κεραμέως. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάνουν δεύτερες σκέψεις για συν ένεση, ενώ Νέα Αριστερά και ΚΚΕ “πετάν την μπάλα” στα άλλα κόμματα.
Με ενστάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο. Οι τόνοι ανέβηκαν μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως να μεθοδεύσει με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
«με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». τόνισε η Νέα Αριστερά που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής.
ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσω του εκπροσώπου Θεόφιλου Ξανθόπουλου, χαρακτήρισε «καινοφανές γεγονός» την κατάθεση της «προκλητικής» τροπολογίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλλεπάλληλες καταστρατηγήσεις του Κανονισμού της Βουλής, και λαθροχειρίες που δυναμιτίζουν τη συναίνεση.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως εμπρηστή της συναίνεσης την κυβέρνησηκαι σημείωσε πως «Απόψε έπεσαν οι μάσκες για το ποιος επιθυμεί τη συναίνεση και ποιος χρησιμοποιεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να παίξει προσωπικά, μικροκομματικά παιχνίδια, απόψε φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης. Είναι η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών»,
Τέλος η Νίκη Κεραμέως απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είπε: «Εφόσον διαμορφώνεται μια συναίνεση για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γιατί όχι και για τις εθνικές εκλογές; Πρόκειται για μα αυτονόητη επέκταση μιας διευκόλυνσης που την συζητάμε πέντε δεκαετίες» και πως «επί 50 χρόνια σε αυτή την Αίθουσα συζητάμε για το εάν θα διευκολύνουμε τους Έλληνες συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό στην άσκηση του ιερού τους δικαιώματος ψήφου».
Επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή γίνονται από το 2019 «βήματα που υπερβαίνουν κόμματα και χρώματα». «Πάμε», είπε η υπουργός, «βήμα – βήμα όλα μαζί τα κόμματα».
Σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή της Βουλής «συντελέστηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα» με τις συναινέσεις που εκφράστηκαν επί της Αρχής του νομοσχεδίου και οι οποίες «ξεπερνούν τις 230 ψήφους» για την δυνατότητα επιστολικής ψήφου των Ελλήνων που ζοΥν στο εξωτερικό για τις ευρωεκλογές».