Η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε που έχει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις ευρωεκλογές την …Εκκλησία! Το συμπέρασμα για την «μοναδικότητα» αυτή της προεκλογικής περιόδου στην χώρα βγαίνει αβίαστα, αν καταγράψει κανείς τα γεγονότα που κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο δεκαήμερο.
Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του για το news247.gr ο Γεράσιμος Λιβιτσανός, από την «ατζέντα» φαίνεται να απουσιάζουν πλήρως τα ζητήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μία περίοδο που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζυμώσεις σε θέματα καθοριστικά για την ζωή των πολιτών.
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε αυτά της κλιματικής κρίσης, των ανοιχτών μετώπων σε Μ.Ανατολή κι Ουκρανία, το ενεργειακό, των θεμάτων που αφορούν την εργασία, τα ζητήματα του κράτους-δικαίου ή ακόμη και το θεσμικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη.
Με δεδομένο μάλιστα ότι πλέον πάνω από το 50% της ελληνικής νομοθεσίας διαμορφώνεται στην βάση κοινοτικών οδηγιών. Πράγμα που σημαίνει πως η έκβαση των αντιπαραθέσεων στην Ευρώπη θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα.
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Αντί των προαναφερόμενων σε κεντρικό προεκλογικό ζήτημα στην Ελλάδα έχει αναχθεί …το θρησκευτικό. Εκεί όπου η πλειοψηφία των βασικών κομμάτων που μετέχουν στις ευρωεκλογές φαίνεται να ρίχνει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος.
Πρωταγωνιστές σε αυτή την συνθήκη φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο η Νέα Δημοκρατία. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον Στεφανο Κασσελάκη όμως, να ακολουθεί «κατά πόδας» Αυτονόητη βέβαια είναι η «επένδυση» σε αυτή την «θεματολογία» από την Ελληνική Λύση και την Νίκη λόγω της φυσιογνωμίας τους.
Η Ν.Δ.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι φυσικά η κοινή επίσκεψη που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων της Αρχιεπισκοπής στην Βοιωτία
Ο πρωθυπουργός φαίνεται να «παίρνει πάνω» του τη προσπάθεια να «γεφυρώσει» με τον τρόπο αυτό το κενό που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ν.Δ και τους ψηφοφόρους που επηρεάζονται άμεσα από την Εκκλησία.
Η επίθεση που δέχθηκε προχθές στην Καβάλα η Αγγελική Δεληκάρη, βουλευτής της Ν.Δ στον νομό, επειδή ψήφισε το νόμο για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου μοιάζει να έχει δημιουργήσει άγχος στο κυβερνών κόμμα. Ως εκ τούτου η αποκατάσταση των σχέσεων μοιάζει να αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα» για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανάλογη «αποκατάσταση» έχει ήδη ξεκινήσει να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Στέφανου Κασσελάκη. Έστω κι αυτό προϋπέθετε την αναφορά σε … «κολυμβήθρες», «σταυρούς» και θαύματα η οποίες έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εξαιρετικά δύσκολή θέση, από την οποία δεν φαίνεται να έχει ξεφύγει.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ξεκάθαρα ότι «ανοίγεται» στο κοινό που βρίσκεται «στα δεξιά» της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με τους όρους που το κάνει το κυβερνητικό κόμμα.
Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η χώρα οδηγείται σε μία επιεικώς …ανορθολογική προεκλογική περίοδο.
Όπου μία εξαιρετικά συντηρητική και οπισθοδρομική πολιτική «ατζέντα» θα συνδυαστεί με τα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού λόγω της ακρίβειας.
Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος έχει καταδείξει πως αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν το «μικροκλίμα» που ευνοεί την ανάπτυξη της ακροδεξιάς.
Τα κόμματα που την εκφράζουν αυθεντικά όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες αν τελικά μετάσχουν, θα διαγωνιστούν για την άντληση ψήφων από μία –συγκριτικά- μεγάλη δεξαμενή: Αυτή των απωλειών της Νέας Δημοκρατίας.
Τάση που αντικειμενικά ενισχύεται τόσο από τις επιπτώσεις της ακρίβειας και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και από την χαλαρότητα της ψήφου στην ευρω-κάλπη.
Το σκηνικό αυτό διαμορφώνεται σε μία περίοδο που η άνοδος της ακροδεξιάς παρατηρείται σε ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών. Εικάζεται μάλιστα πως θα αποτελέσει το «ευρωπαϊκό» πρόβλημα των επόμενων ετών.