ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ. ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ: «ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΤΡΕΜΕ, ΦΟΒΟΤΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ»

Η υπόθεση Αυγενάκη χτύπησε την κυβέρνηση στο χειρότερο timing – την στιγμή, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε σήμα στροφής στα προβλήματα των πολιτών και επιχειρούσε τη διαφυγή από το κοινό μέτωπο Καραμανλή και Σαμαρά.

«Η επίθεση δεν ήταν μόνο λεκτική ήταν και σωματική. Ο υπάλληλος τρόμαξε πολύ, το ίδιο κι εμείς που είδαμε το περιστατικό» λέει στο tvxs η Μαρία, αυτόπτης μάρτυρας στο επεισόδιο χειροδικίας του πρώην υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη σε υπάλληλο της Aegean στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Βρισκόμουν στην ίδια πύλη περιμένοντας την επόμενη πτήση από αυτήν για το Ηράκλειο. Επιβιβάστηκαν όλοι και στο τέλος ακούμε μια αναγγελία για τον κ. Αυγενάκη Ελευθέριο. Δεν καταλάβαμε αρχικά ότι επρόκειτο για τον πρώην υπουργό.

Μετά από λίγο γίνεται δεύτερη αναγγελία και τρίτη. Εκείνος δεν εμφανιζόταν. Ξαφνικά, μετά από 15 λεπτά, τον είδαμε να έρχεται τρέχοντας. Όταν έφτασε στο ντεκ, του είπαν: δεν μπορείτε να περάσετε. Αυτός αρχικά άρχισε να λέει: παρακαλώ προσπαθήστε. Ο υπάλληλος έκανε ένα τηλεφώνημα, μάλλον σε ανώτερο του να ρωτήσει, προσπάθησε να βοηθήσει δηλαδή. Και μετά λέει στον κ. Αυγενάκη: δυστυχώς δεν γίνεται.

Τότε έγινε μαινόμενος ταύρος, έπιασε το παιδί από τον γιακά (αυτό δεν το έδειξε το βίντεο), πετάει την καρέκλα, αρχίζει να ρίχνει τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα και του έλεγε: Θα δεις τι θα πάθεις, δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε! Ήταν και σωματική η επίθεση όχι μόνο λεκτική.

Μετά ήρθε η αστυνομία. Δύο νεαροί δόκιμοι αρχικά. Και τους λέει ο Αυγενάκης: «δοκιμάκια να γυρίσετε στα χωριά σας.» Ήρθε ο ανώτερος τους αστυνομικός κι επιτέθηκε λεκτικά και σε αυτόν λέγοντας: Μη μου μιλάς εσύ εγώ έχω ασυλία και θα σε στείλω με μετάθεση».

Ρωτάω τη μάρτυρα πως αντέδρασε το πλήθος γύρω της.

«Είχαμε παγώσει. Λέγαμε μεταξύ μας μα τι πράγματα είναι αυτά. Μετά σκεφτήκαμε ότι έπρεπε όλοι να είχαμε τραβήξει βίντεο, αλλά ήταν βίαιη η ατμόσφαιρα και παγώσαμε. Μετά αναρωτηθήκαμε αν αυτές οι εταιρείες όπως η Aegean παρέχουν τουλάχιστον νομική βοήθεια στους υπαλλήλους της. Γιατί το παιδί έτρεμε, έλεγε: φοβάμαι να γυρίσω σπίτι μου».

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Ραγδαίες είναι εξελίξεις αναφορικά με το σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εκτός από τις πολιτικές συνέπειες με τη διαγραφή του από τη ΝΔ φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σύντομα και ποινικές ευθύνες για τη βίαιη συμπεριφορά του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο υπάλληλος, που δέχθηκε την επίθεση από τον πρώην υπουργό, κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Ασφάλεια του αεροδρομίου, μετά τη σχετική εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου και κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και απειλή σε βάρος του.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος και με επιπλέον  προβλήματα βρίσκεται Λευτέρης Αυγενάκης μετά την παραγγελία του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Για την ολοκλήρωση της έρευνας σε περίπτωση που ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να καλέσει τον καταγγελλόμενο βουλευτή με την ιδιότητα του υπόπτου οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, τότε θα απαιτηθεί όπως προβλέπει ο νόμος απόφαση της Βουλής για την άρση της ασυλίας του.

Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά από τη σχετική επιστολή των εκπροσώπων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και από την υποβολή αναφοράς από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι, βία κατά υπάλληλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Όταν οι αγρότες της Κρήτης έπιναν νερό στο όνομα του υπουργού

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ της η σημερινή “Εφημερίδα των Συντακτών”: Ο βουλευτής Ηρακλείου ανακοίνωσε πως θα κρατήσει την έδρα και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του: «Ήμουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος» έγραψε στο Χ (twitter) λίγα λεπτά μετά την αποπομπή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Κρήτη όπως ήταν φυσικό η είδηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Μπορεί στο πανελλήνιο οι τακτικές του πρώην υπουργού να έχουν βρεθεί και άλλη φορά στο στόχαστρο (όπως τότε που απείλησε ευθέως τους αγρότες της Θεσσαλίας ότι δεν θα συνεχιστούν τα ΕΣΠΑ αν δεν ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό για περιφερειάρχη ή η γνωστή υπόθεση με την προμήθεια λουλουδιών για το γραφείο του), ωστόσο για την Κρήτη αυτά είναι… πταίσματα. Ειδικά στο Ηράκλειο ο άνθρωπος που χθες είδε όλη η Ελλάδα να χειροδικεί εναντίον ενός υπαλλήλου έχει «δεμένη» εκλογική βάση, καθώς εκλέγεται σταθερά πρώτος σε ψήφους βουλευτής τόσο το 2023 όσο και το 2019.

Ειδικά στον αγροτικό κλάδο ο καταγόμενος από τη Μεσαρά πρώην υπουργός διατηρεί ισχυρές προσβάσεις, έχοντας μετατρέψει επί της ουσίας σε δική του εκλογική βάση τον αγροτικό κόσμο και ελέγχοντας πλέον μεγάλο μέρος τού (γενικά διαλυμένου) αγροτοσυνδικαλιστικού τομέα. Η επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι υποσχέσεις που είχε δώσει ο Λ. Αυγενάκης για αυξημένες ενισχύσεις στην Κρήτη εξηγούν εν μέρει την παντελή απουσία Κρητικών αγροτών από τα μεγάλα συλλαλητήρια του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι άνθρωποι που με την κυβέρνηση Τσίπρα ανέβαιναν στην Αθήνα με κατσούνες και διαδήλωναν στην πρώτη γραμμή, τώρα έμειναν στο νησί δηλώνοντας πως είχαν πάρα πολλή δουλειά και δεν προλάβαιναν να ανέβουν να διαδηλώσουν.

Το γεύμα και οι επιστολές

Ακόμα και ο λόγος της σπουδής του Λ. Αυγενάκη να μη χάσει την πτήση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να κάνει με υποσχέσεις προς την εκλογική του πελατεία, καθώς την περασμένη Παρασκευή στις 2.30 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου στις Αρχάνες, στο οποίο θα συμμετείχαν στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και κάποιοι επιχειρηματίες. «Κυρίως πιάτο» στο γεύμα θα ήταν η χρηματοδότηση συγκεκριμένων προτάσεων και επενδύσεων μέσω της Αναπτυξιακής, για τις οποίες ο Λ. Αυγενάκης είχε υποσχεθεί υποστήριξη, παρ’ όλο που πλέον ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο.

Η σχέση του κ. Αυγενάκη με τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης αποτυπώθηκε γλαφυρά όταν δημοσιοποιήθηκαν επιστολές που είχαν φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού από το νησί. Αγρότες της Κρήτης ζητούσαν από τον Κ. Μητσοτάκη να μη στερήσει από τον Λ. Αυγενάκη την υπουργική καρέκλα. Ηταν λίγες μέρες μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ενώ ήδη «ψηνόταν» ο ανασχηματισμός. Τότε ο μηχανισμός του «κρητικάρχη» βουλευτή πήρε μπροστά και σε σύντομο χρόνο βρέθηκαν αρκετές υπογραφές για να μπουν κάτω από ένα κείμενο που έμοιαζε να έχει συνταχθεί όχι από τους αγρότες, αλλά από το γραφείο του υπουργού αφού στην ουσία έκανε έναν συνολικό απολογισμό του δικού του έργου, προσπαθώντας να πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τον αντικαταστήσει.

Μία από τις επιστολές ξεκινά με τους αγρότες, ως άλλη «κλαδική» της Ν.Δ., να δηλώνουν προς τον πρωθυπουργό την «απογοήτευσή» τους για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, «το οποίο δυστυχώς δεν δικαιώνει τις προσπάθειες τις δικές σας αλλά και του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι», όπως γράφουν χαρακτηριστικά. Αν και παραδέχονται πως ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, επισημαίνουν τις «μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Λ. Αυγενάκης», αναφέρουν ότι στο πρόσωπό του είδαν έναν άνθρωπο «που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα της Κρήτης» και ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μη διακόψουμε την ασφάλεια, τη σιγουριά και την πρόοδο που έχει συντελεστεί».

Την επιστολή υπέγραφαν περίπου 25 εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων, κάποιοι δύο και τρεις φορές με διαφορετικές ιδιότητες, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ότι κάποιοι είναι και στελέχη που ανήκουν επί χρόνια στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο παρά την προσπάθειά τους δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον υπουργό στη θέση τους. Από χθες τον είδαν και εκτός Κ.Ο. της Ν.Δ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζεται ήδη ανάλογη κίνηση για την υποστήριξη της επιστροφής του, όταν θα κοπάσει ο θόρυβος από την τραμπούκικη συμπεριφορά του στο αεροδρόμιο.