Ισραηλινοί στρατιώτες στις προετοιμασίες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023. φωτο: AP Photo/Ohad Zwigenberg

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΜΗΡΩΝ

Συνολικά 24 όμηροι – 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος – απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς και παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν σε φυλακές του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Στην Αίγυπτο έχουν φτάσει οι Ισραηλινοί όμηροι, οι οποίοι νωρίτερα μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και υποβλήθηκαν σε σύντομες ιατρικές εξετάσεις σε νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς, επικαλούμενος πηγές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, επιβεβαίωσαν ότι αυτή παρέδωσε την πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (Σιν Μπετ) παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από την Χαμάς, δήλωσε μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών.

Σε αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ. Λεωφορεία του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν νωρίτερα στη φυλακή Όφερ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να παραλάβουν 24 γυναίκες και 15 έφηβους.

Παράλληλα, 11 Ταϊλανδοί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα στη βάση μιας ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε ένας αξιωματούχος που γνώριζε για τις συνομιλίες, ο οποίος πρόσθεσε πως οι όμηροι ήταν όλοι άνδρες και δεν καλύπτονταν από τη συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ που αναφέρεται μόνο σε γυναίκες και παιδιά.

Η ξεχωριστή διαπραγματευτική γραμμή άνοιξε όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε το Κατάρ στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε μια ειδική συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ταϊλανδών, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ — όλοι παιδιά και γυναίκες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας κατά μία επιπλέον ημέρα για κάθε 10 Ισραηλινούς ομήρους.