ΤΡΕΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ… ΑΡΤΙΜΕΛΕΊΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα είναι μια παγιωμένη κατάσταση κι ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν γίνει τεράστια βήματα προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα και με πλήρη πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες, δομές και ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, στην Ελλάδα εξακολουθούν και θεωρούνται παρίες με τον αποκλεισμό τους από αυτές να συνεχίζεται χωρίς ίχνος ευαισθησίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να αναγκάστηκε από την Ε.Ε. μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, να δημιουργήσει επιτέλους το Πρόγραμμα Κοινωνικού Βοηθού Ατόμων με Αναπηρία, ένα πρόγραμμα φτιαγμένο αλλά…Ελληνικά, η ρατσιστική επιλογή του αποκλεισμού των ανάπηρων ατόμων εξακολουθεί να συνεχίζεται.

Σε αποκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία από τα τρένα προχώρησε η «Hellenic Train», δίνοντας νέα διάσταση στην απαξίωση του επιβατικού κοινού.

Η «αμαρτωλή» Ιταλική εταιρία που διαχειρίζεται τους ελληνικούς σιδηρόδρομους-η οποία βαρύνεται μαζί με τη κυβέρνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, δίνει νέα διάσταση αυτή τη φορά με τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία στους συρμούς του προαστιακού.

Όπως αποκάλυψε με ανάρτησή της η δικηγόρος, Αλέκα Ζορμπαλά, ο προαστιακός ενημερώνει με μια πρόχειρη τοιχοκόλληση, ότι δεν δέχεται ποδήλατα και καροτσάκια ΑμεΑ, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, για τις οποίες παραπέμπει στα εκδοτήρια.

«Να μην επιτρέπει ο Προαστιακός την μεταφορά ανθρώπων με αναπηρικά καροτσάκια ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού, σκληρότητας και απανθρωπιάς» τονίζει, μεταξύ άλλων, η Αλέκα Ζορμπαλά, στην ανάρτησή της και προσθέτει: «(…) Σου στερούν τη μετακίνηση. Σου στερούν το ταξίδι. Αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο και ανθρώπους να σε μεταφέρουν. Αν δεν έχεις λεφτά για ταξί. Θα ζει, θα επιβιώσει μόνον ο έχων και ο κατέχων. Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους (…)».

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Τους τελευταίους μήνες, λόγω ενός σοβαρού και επώδυνου προβλήματος υγείας, είμαι καθηλωμένη στο σπίτι. Τις ελάχιστες φορές, που έπρεπε να βγω (νοσοκομείο, εξετάσεις κλπ), κυκλοφορούσα με αναπηρικό καροτσάκι, πάντα με την βοήθεια των ανθρώπων μου, του άντρα και του γιου μου.

Και έτσι διαπίστωσα, βιωματικά, πόσο απάνθρωπη είναι αυτή η πόλη, πόσο ανάλγητη είναι η πολιτική εξουσία (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι) πέραν όλων των άλλων, και για τους ανθρώπους αυτούς, που η ζωή το έφερε, είτε να γεννηθούν, είτε στην πορεία να αποκτήσουν μόνιμα ή παροδικά προβλήματα κινητικότητας.

Δεν θέλω να πω πολλά, μια ζωή καταγγέλω και παλεύω ενάντια στις ανισότητες, στην καταπίεση, στην αδικία, για κάθε μειοψηφία, για κάθε ευάλωτη ομάδα.

Αλλά κι αυτό, να μην επιτρέπει ο Προαστιακός την μεταφορά ανθρώπων με αναπηρικά καροτσάκια ξεπερνά κάθε όριο κυνισμού, σκληρότητας και απανθρωπιάς.

Σου στερούν τη μετακίνηση.

Σου στερούν το ταξίδι.

Αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο και ανθρώπους να σε μεταφέρουν

Αν δεν έχεις λεφτά για ταξί

Θα ζει, θα επιβιώσει μόνον ο έχων και ο κατέχων.

Οι υπόλοιποι ας κόψουν το λαιμό τους.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, την παρουσίασε ανερυθρίαστα δια του Αδωνιδος με τα απογευματινά χειρουργεία.

Οποιος ασθενής έχει, θα παίρνει τη θέση του δύσμοιρου, που περιμένει στη λίστα

Αυτός θα σώζεται

Ο άλλος θα πεθαίνει

Κι όμως τους ανεχόμαστε, κι αυτούς και τις πολιτικές τους.».