AP Photo/Khalil Hamra

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΧΑΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μεγάλη ήττα υπέστη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στη Τουρκία. Σαφής είναι η επικράτηση της αντιπολίτευσης σε μεγάλες τουρκικές πόλεις στις δημοτικές εκλογές, μια εξέλιξη που συνιστά «ήττα» για τις δυνάμεις του κυβερνώντος κόμματος, AKP.

Ειδικότερα, το CHP επικράτησε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Από την άλλη πλευρά, το AKP επικράτησε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε 24 δήμους.

Οι αναλύσεις δείχνουν πως για την κάθετη πτώση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)του Ερντογάν, ευθύνονται κυρίως οι Κούρδοι και οι συνταξιούχοι, οι πολίτες που έχουν επωμιστεί το βαρύτερο φορτίο των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς ύφεσης.

Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Ταγίπ Ερντογάν είχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, θέτοντας ως στοίχημα την ανατροπή του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεύτερος στόχος αποτελούσε η εξασφάλιση της νίκης στην Σμύρνη, στην Άγκυρα και στην Αττάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «καμπή» στην παράταξή του ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας πως «δυστυχώς δεν επιτύχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε»

Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

«Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ύψος σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε.

Ιμάμογλου: «Αυτό είναι μόνο η αρχή»

«Αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή»: μπροστά στην έδρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης, μέγα πλήθος γιόρτασε χθες Κυριακή το βράδυ την επανεκλογή του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, μορφής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η νίκη είναι διπλή για τον δήμαρχο Ιμάμογλου, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε μια σημαντική επικράτηση στον πρόεδρο Ερντογάν, που είχε επιλέξει τον 47χρονο πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ,

Ποια η οικονομική σημασία της Κωνσταντινούπολης

Πέραν της πολιτικής σημασίας που έχει η Κωνσταντινούπολη, καθώς αποτελεί το έναυσμα της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν, έχει τεράστια οικονομική σημασία.

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί περίπου το ένα πέμπτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της Τουρκίας, είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός κόμβος της Τουρκίας, καθώς και ένας κρίκος πολιτικής δύναμης. Το αποτέλεσμα στις εκλογές για την δημαρχία μίας πόλης που αντιπροσωπεύει το 30 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της Τουρκίας, θα είχε επίσης ευρείες πρακτικές επιπτώσεις.

Όποιος κερδίσει τη Κωσταντινούπολη θα έχει τον έλεγχο μιας δημοτικής μονάδας ισχύος με περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 516 δισεκατομμυρίων TL (16 δισεκατομμύρια δολάρια), με βάση τις δημόσιες αποκαλύψεις που περιλαμβάνουν τις θυγατρικές εταιρείες της Κωνσταντινούπολης.

Πιέσεις στη τουρκική λύρα μετά το αποτέλεσμα

Έντονες πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος. Η λίρα υποχώρησε 0,2% στα 32,4328 ανά δολάριο, χαμηλό ρεκόρ σε βάση κλεισίματος, από τις 8 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος, τη δεύτερη μεγαλύτερη υποτίμηση μεταξύ ομοτίμων στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Χιλής.

Ακόμα και πριν από την ψηφοφορία, οι επενδυτές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσαν να ανατρέψουν και πάλι την οικονομική πολιτική της χώρας και να την επαναφέρουν σε ανορθόδοξες τακτικές. Ωστόσο, σε μια συμβιβαστική ομιλία μετά τα μεσάνυχτα, ο Ερντογάν αποδέχτηκε την ήττα και είπε ότι το κόμμα του έχει να μάθει από το αποτέλεσμα.