ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Σε απεργία  σήμερα  Δευτέρα 1 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στους χώρους της Ναυπηγοεπισκευής σε Πέραμα και Σαλαμίνα, δίνοντας άμεση απάντηση στο νέο εργατικό δυστύχημα στον κλάδο, με τον θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Χαλκίδας το πρωί του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο της απεργίας που αποφάσισαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στις 9 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευή και τα σωματεία τους απαιτούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σε συνέχεια αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα με αντίστοιχα αιτήματα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των δύο σωματείων έχει ως εξής:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του συναδέλφου μας Κώστα Μιχελή.

Το Σάββατο γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου στο μακάβριο σίριαλ με τα δυστυχήματα – δολοφονίες συναδέλφων, με τον θάνατο του συναδέλφου μας στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Η αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους όπου φέρνει σε δεύτερη, πολλές φορές και σε τρίτη μοίρα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία.

Το 2023 κάναμε 7 απεργίες με αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και το 2024 έχουμε κάνει ήδη 2 απεργίες με θέμα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας.

Παρότι η κυβέρνηση (υπουργείο Εργασίας και Ναυτιλίας) στις παρεμβάσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η εργοδοσία δεσμεύτηκαν επάνω στα δίκαια αιτήματά μας, δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Οι τεχνικοί ασφαλείας συνεχίζουν να είναι σε 15 πλοία ο καθένας, Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου συνεχίζουν να μην προβλέπονται στα μεγάλα ναυπηγεία όπως στη Χαλκίδα, Σαββατοκύριακα δεν γίνονται έλεγχοι, καθώς και πέραν του ωραρίου δημοσίων υπαλλήλων.

Από ό,τι φαίνεται το “πάμε κι όπου βγει” της κυβέρνησης είναι εδώ, οι χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών. Η ατιμωρησία και το κουκούλωμα είναι εδώ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Απαιτούμε να πληρώσουν τώρα οι πραγματικοί υπεύθυνοι και να αφήσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και κακιάς ώρας.

Ζητάμε άμεσα να υλοποιηθούν τα εξής:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων τώρα. Να γίνονται έλεγχοι 7 ημέρες την εβδομάδα και σε ώρες πέραν του ωραρίου δημοσίου.
  • 5μελείς επιτροπές και στα μεγάλα ναυπηγεία.
  • Τεχνικοί Ασφαλείας από λίστες του λιμεναρχείου.
  • Υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ καθώς και των διατάξεων που περιλαμβάνει για τα μέτρα προστασίας.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ στους χώρους της Ναυπηγοεπισκευής σε Πέραμα και Σαλαμίνα, τη Δευτέρα 1/4/24 και το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας.

Όλοι στη συγκέντρωσή μας 9 π.μ. στην κεντρική πύλη του Περάματος. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας».