ΤΕΜΠΗ: ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 

Νέα στοιχεία για το δολοφονικό δυστύχημα στα Τέμπη θα καταθέσουν την ερχόμενη Τετάρτη (3/4) στον ανακριτή οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων. Παράλληλα ζητούν τη παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ανεπαρκή στα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το larissanet.gr, συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας βρέθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής (31/3) στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε μία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε μετά τις 15.30 το μεσημέρι και ενημερώθηκαν για που βρίσκεται η υπόθεση, ενώ προχώρησαν και στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων τους, μετά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Νίκος Πλακιάς, πατέρας των αδικοχαμένων διδύμων κοριτσιών, εξήγησε πως πραγματοποιήθηκε μία ενημέρωση από τους πραγματογνώμονες, ενώ οι συγγενείς αντάλλαξαν απόψεις που αφορούν το συμβάν.

«Αποφασίσαμε ορισμένες δραστηριότητες και ζητούμε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να μας δικάσει ένας υπουργός ο οποίος θεωρεί όσες αποδείξεις και στοιχεία έχουμε συλλέξει για τα μπάζα. Πώς θα πάμε στις δικαστικές αίθουσες όταν θεωρεί πως ότι έχει συγκεντρωθεί είναι ψέματα;», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τους ενημερώσει «με ποιους επικοινωνούσε εκείνο το βράδυ και ποιοι τον ενημερώνανε», ενώ σχετικά με το κάλεσμα που έγινε στον κ. Καραμανλή, που δεν βρέθηκε στο χώρο, είπε πως αυτό είναι «ντροπή».

«Δεν θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις προς τα πολιτικά πρόσωπα μετά την εξεταστική επιτροπή και την πρόταση μομφής. Μαθαίνουμε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν προανακριτική. Θα είναι ακόμα ένα τραγικό λάθος. Θα γίνουν μηνήσεις εναντίον της Πυροσβεστικής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος. Δεν έγινε σωστή διαχείριση και δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο», κατέληξε ο κ. Πλακιάς.

Την Τετάρτη η κατάθεση στον ανακριτή

Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρα του Βάιου, δήλωσε πως τα μπάζα που έλειπαν τα έχει πάρει ο κ. Πανδρεμμένος και την προσεχή Τετάρτη θα προχωρήσουν σε νέα κατάθεση στον ανακριτή.

«Ο κ. Φλωρίδης κρίνεται ανεπαρκής να συμβάλει στην απόδοση δικαιοσύνης. Τον καλούμε να πράξει το αυτονόητο και να παραιτηθεί. Την Τετάρτη θα καταθέσουμε κι αφορούν σχετικά με το μπάζωμα».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Πλακιάς, αναφέρθηκε στα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία από την κατάθεση του κ. Πανδρεμμένου. «Είδαμε πως ήταν ο χώρος στις 4.30 το πρωί και μετά στις 7 το πρωί. Στις 4.30 υπήρχε χορτάρι και στις 7 υπήρξε μπάζωμα. Υπάρχουν τα στοιχεία από τον κ. Πανδρεμμένο ότι ξεκίνησε να εργάζεται στις 4. Στις 6.30 τα πρώτα φορτηγά πήγαιναν στην εταιρεία με το χώμα».

Ο κ. Πλακιάς εξήγησε ότι αυτή την εβδομάδα θα επιτραπεί στον εισαγγελέα να ελεγχθεί ο χώρος όπου βρίσκονται τα μπάζα, συμπληρώνοντας ότι είναι αρκετά ύποπτο ότι φυλάσσονται. «Ο κ. Φλωρίδης είναι για τα μπάζα κι όχι εμείς», κατέληξε ο ίδιος.

Στην κατάσταση που βρίσκεται ακόμα και σήμερα ο ΟΣΕ, στάθηκε ο Θοδωρής Ελευθερίαδης, που έχασε τη μητέρα του το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. «Όταν ολοκληρώθηκε η σύμβαση 717, ήρθε η κακοκαιρία Daniel και κατέστρεψε πολλά σημεία του σιδηρόδρομου που ακόμα δεν έχουν διορθωθεί. Η κυβέρνηση συνεχίζει και παίρνει το ίδιο ρίσκο. Όλα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο».

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε κάποια πράγματα στους συγγενείς για να μην έχουν απορίες», ανέφερε προς τα ΜΜΕ ο ο Μηχανολόγος – Αεροναυπηγός Μηχανικός, Πραγματογνώμονας Ατυχημάτων Κώστα Λακαφώσης.

«Γνωρίζουμε ότι από τα 57 θύματα, τουλάχιστον 5 έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά. Τα περισσότερα θύματα, έχουν αιτία θανάτου τη σύγκρουση των δύο τρένων. Πρέπει να διερευνηθεί το ζήτημα για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά», ανέφερε ο ίδιος.

Σχετικά με την διαδικασία επέμβασης στο χώρο συμπλήρωσε ότι, «υπήρχε βιασύνη να μετακινηθούν πράγματα χωρίς να υπάρχει λόγος».

Τέλος ανέφερε ότι «έχουν παραδώσει το τελικό πόρισμα από τον περασμένο μήνα, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως το θέμα της μεγάλης ανάφλεξης και της πυρκαγιάς. Οποιοδήποτε νέο στοιχείο θα προστεθεί στη δικογραφία. Σύντομα θα ετοιμάσουμε και μία συμπληρωματική έκθεση για κάποια επιμέρους θέματα».

Μητέρα θύματος: «Όποιος χειροκρότησε τον Καραμανλή είναι συνένοχος»

Η Άλμα Λάτα, μητέρα της αδικοχαμένης 20χρονης Κλαούντια, που είναι μια εκ των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, σχολίασε τη συζήτηση που εκτυλίχθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας, καθώς και το χειροκρότημα στον Κώστα Καραμανλή, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα.

«Είναι άνθρωποι αυτοί; Κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια; Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα τα καταφέρουμε να δικαιωθούμε. Απελπίστηκα με αυτό που έγινε στην Βουλή. Την ομιλία του Κώστα Καραμανλή την εξέλαβα όπως όλοι. Όχι μόνο αυτός, γιατί αυτός καλά κάνει, μα και οι άλλοι που ήταν καθιστοί και χειροκροτούσαν και γελούσαν κάποιοι άλλοι, είναι συνένοχοιόλοι. Δεν είναι ένας, είναι όλοι. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτή την εικόνα, και μετά θα φταίμε εμείς που θα βγούμε από τα όριά μας. Προσβάλλει την μνήμη των παιδιών μας. Τι κοροϊδία είναι αυτά που κάνουν απέναντι στον πολίτη που τους πληρώνει; Δεν έχουν παιδιά, εγγόνια; Περιμέναμε ότι θα την δώσει από μόνος του την βουλευτική ασυλία. Όλοι έτσι είχαμε την αίσθηση. Όχι μόνο δεν την έδωσε, αλλά δεν φταίει και σε τίποτα. Δεν ευθύνεται για κάτι», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε η κα. Λάτα: «Που να γίνει τηλεδιοίκηση τώρα, στην Λάρισα χρειάστηκε μόνο 3 μήνες και με λιγότερα χρήματα. Οι μανούλες δεν ήξεραν καν τι γινόταν με τα τρένα, δεν θα είχαν είχαμε βάλει τα παιδιά μας σε αυτά τα καταραμένα τρένα».

«”Μαμά θα γίνω διάσημη”, μου έλεγε. Και έγινε διάσημη με τον θάνατό της. Και αυτός, γιατί είμαι μάνα και το πιστεύω, στο τέλος θα πληρώσει. Ή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ή με το ζόρι, θα τον βάλουμε στο σκαμνί και θα μπει φυλακή. Δεν γλιτώνει από την οργή της μανούλας. Ήταν τόσα παιδιά. Τόσα όνειρα, τους κάψανε τα όνειρα. Ένα λουλούδι γεμάτο ζωή η κόρη μου. πόσο όμορφη, και τώρα που είναι; Μας βλέπει από ψηλά. Και εμείς εδώ οι μανούλες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Με τα θηρία που είναι εκεί στην Βουλή. Φώναξα δικαιοσύνη εδώ, στην Λάρισα. Δεν ζητάμε κάτι παράνομο, το καθήκον τους να κάνουν», είπε η μητέρα της αδικοχαμένης Κλαούντια.

Η κ. Λάτα αναφέρθηκε στην απόδοση δικαιοσύνης και στην συγκάλυψη. «Προσπαθούν να το ρίξουν στο ανθρώπινο λάθος. Το ανθρώπινο λάθος ναι υπάρχει, όμως για να γλιτώσει κάνεις το ανθρώπινο λάθος, έχεις συστήματα ασφαλείας, ό,τι και αν γίνει, υπάρχουν αντικλείδια, φανάρια, τηλεδιοίκηση που βλέπεις τα πάντα και αποφεύγεις το ανθρώπινο λάθος. Ο άνθρωπος εκείνη την μέρα έπινε. Υπάρχουν μάρτυρες, στο δικαστήριο θα βγουν όλα αυτά. Υπάρχουν μάρτυρες που έπιναν και γλεντούσαν στον ΟΣΕ. Εγώ ήμουν μέχρι Πέμπτη, Παρασκευή, κάθε λεπτό, εκεί στους γερανούς μήπως βρω το παιδί μου, ματωμένο, τραυματισμένο, όχι πεθαμένο. Και δεν υπήρχαν καν τσιμέντα. Οι γερανοί δούλευαν με κάτι τακάκια ξύλινα για να βγάλουν τα βαγόνια. Πως ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι έριξαν τσιμέντα για να δουλεύουν οι γερανοί;», τόνισε.

«Δεν είναι μόνο το μπάζωμα, ήρθαν 100 φορτηγά πήραν χώματα, 40 πόντους πάνω έσκαβαν. Υπήρχε και η Πυροσβεστική και άλλα άτομα. Άλλα 10 φορτηγά ήταν παρόντα όταν έφευγα τα φορτηγά από το σημείο. Ένας κατέγραφε τα φορτηγά, ο άλλος κοιτούσε με drone και άλλα 3-4 άτομα από Περιφέρεια και Πυροσβεστική», συνέχισε.

Τέλος υπογράμμισε πως, «Της Περιφέρειας ήταν σίγουρα 2-3 άτομα και από την ΠΟΥ. Εγώ τον Κώστα Αγοραστό τον ξέρω χρόνια. τον βάλανε. Πήρε εντολές και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Να πει τα ονόματα που πήρε εντολή».