ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΜΙΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΩΝ… ΗΜΕΤΕΡΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ 

Τους Ολλανδούς που επέλεξε η κυβέρνηση για την Θεσσαλία αδειάζει ο Δημήτρης Κουρέτας με πρόταση που έχει σχεδόν το μισό κόστος. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έρχεται και αλλάζει τα δεδομένα με μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Πρόκειται για πρόταση αφενός με το μισό κόστος και αφετέρου που δεν αφήνει εκτός την Κάρλα.

Ξεκινώντας ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι η πρόταση είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις τεχνικές υπηρεσίες και τους συνεργάτες μηχανικούς, «μία συλλογική δουλειά 5 μηνών από την δική μας επιστημονική ομάδα».

Τόνισε, επίσης, πως αναμένει να ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση και την ολλανδική εταιρεία προκειμένου «να φτιαχτεί το τελικό πλάνο να «κουμπώσουμε» αυτά που εμείς προτείνουμε με αυτά που προτείνονται, να αποφασιστεί από την κυβέρνηση η προτεραιοποίηση των έργων, για να θωρακιστεί η Θεσσαλία από παρόμοια φαινόμενα».

Ως βασικά προβλήματα της Θεσσαλίας περιγράφονται:

 • κίνδυνος πλημμυρών και καταστροφής του 50% των καλλιεργειών, από φαινόμενα όπως ο Daniel που ενδέχεται να είναι συχνότερα στο μέλλον
 • δραματική μείωση διαθεσιμότητας αρδευτικού νερού που μεταξύ άλλων μείωσε κατά 540.000 στρ. την βαμβακοκαλλιέργεια την τελευταία 20ετία, καθώς και την καλλιέργεια ζωοτροφών
 • διάβρωση και ερημοποίηση τεράστιων επικλινών εκτάσεων από αποψίλωση/υποβάθμιση εδάφους, όπως την εγκατάλειψη 750.000 στρ. καλλιέργειας σιτηρών την τελευταία 20ετία
 • υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών

Το πρώτο τμήμα της πρότασης «το έδωσα χτες στον πρωθυπουργό, είναι μελέτη άνω των 500 σελίδων, αναλυτική, κοστολογημένη σε περίπου 535 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Κουρέτας. «Ήδη έχουν υλοποιηθεί έργα περίπου 80 εκατ. ευρώ για τα αναχώματα, την διάνοιξη ρεμάτων και κοιτών ποταμών. Αυτά θα συνεχιστούν με προτεραιοποίηση σε όλη τη Θεσσαλία … πρέπει να ξεκινήσουν ει δυνατόν άμεσα, τα έχουμε ζητήσει και περιμένουμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση την προτεραιοποίησή τους».

Πρόκειται για τα εξής:

 • επισκευή και αναβάθμιση συστήματος αντιπλημμυρικών αναχωμάτων
 • επανασχεδιασμός γεφυρών για περισσότερο χώρο στον Πηνειό ποταμό
 • εκβάθυνση κοίτης Πηνειού και παραποτάμων, πλήρης καθαρισμός πεδίου πλημμυρών από καλλιέργειες και εμπόδια
 • δημιουργία περιοχών συγκράτησης πλεονάζοντος νερού με ελεγχόμενη πλημμύριση/αποστράγγιση μεταξύ αναχωμάτων

Επιπρόσθετα, ο κ. Κουρέτας διευκρίνισε ότι αυτό το πακέτο έργων είναι απόλυτη ανάγκη να προτεραιοποιηθεί για να υλοποιηθεί άμεσα.
Το δεύτερο τμήμα αφορά έργα όπου «δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων με την ολλανδική εταιρεία», συνέχισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, «θεωρεί ότι με τα φράγματα στα ορεινά δεν χρειάζεται να φτιαχτεί κάτι ιδιαίτερο για την Κάρλα … εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να φτιαχτεί το έργο, από την Κάρλα μέχρι το Αιγαίο». Το έργο αυτό, εκτιμώμενου κόστους μαζί με τα σύνοδα έργα 250 εκατ. ευρώ, κάνει την Κάρλα ταμιευτήρα άρδευσης/εκτόνωσης πλημμύρας με διάνοιξη σήραγγας από το βορειοανατολικό της τμήμα στο Καμάρι (ή άλλο σημείο που θα υποδειχθεί) προς το Αιγαίο. Με την ολοκλήρωσή της σήραγγας των 10,4 χλμ. σε 2-3 έτη θα μπορούν να παροχετεύονται στη θάλασσα ως και 200-250 κ.μ. το δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα, όπως προτείνει η μελέτη, ο ταμιευτήρας της Κάρλας θα διευρυνθεί στα 60.000 στρέμματα με βάθος 4,5 μ. και όγκο 270.000.000 κ.μ. νερού, από τα οποία 100.000.000 κ.μ. θα πηγαίνουν σε παραπλήσιες καλλιέργειες βαμβακιού έκτασης 230.000 στρεμμάτων.

Άλλο «μεγάλο ζήτημα» είναι το τεράστιο έλλειμμα στο αρδευτικό νερό, μεταξύ 400.000.000 κ.μ. και 500.000.000 κ.μ., συνέχισε ο κ. Κουρέτας. Τα δεδομένα που παρουσίασε αναφέρουν ότι σήμερα η κάλυψη των αναγκών άρδευσης γίνεται κατά 70% από 33.000 γεωτρήσεις και μόνο κατά 30% από επιφανειακά νερά. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης για 2.500.000 στρέμματα καλλιεργειών με μηδενισμό του ελλείμματος και επίτευξη «καλής κατάστασης» υδάτων. Για να γίνουν αυτά, με ένα κόστος 300 εκατ. ευρώ που θα πετύχει εξοικονόμηση 200.000.000 κ.μ. νερού, προτείνεται:

 • να κατασκευαστούν κλειστοί αγωγοί μεταφοράς νερού αντί των σημερινών ανοιχτών καναλιών άρδευσης
 • να εφαρμοστεί καθολικά η στάγδην άρδευση (πότισμα με συστήματα σταγόνας)
 • να εφαρμοστούν πλήρως ορθές γεωργικές πρακτικές

Επίσης, οι μικροί ταμιευτήρες με κόστος 50 εκατ. ευρώ και τα δρομολογημένα φράγματα σε Πύλη και Μουζάκι, όπως και στον Ενιπέα (Φάρσαλα), συνολικού κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω, προτείνονται έργα ορεινής υδρονομίας με μικρά φράγματα ανάσχεσης ροής που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, εκτιμώμενου κόστους 500 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά, ο δικός μας προγραμματισμός για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας είναι λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ. Σχεδόν τα μισά από αυτό που ακούσαμε ότι προτείνει η ολλανδική εταιρεία … πρέπει να πάρουμε το δικό τους αναλυτικό σχέδιο, να συγκλίνουμε σε λίγες εβδομάδες εκεί που πρέπει», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Εδώ να θυμίσουμε ότι η συντονίστρια της Κ.Ε. του ΜέΡΑ 25 Ηρώ Διώτη, σε ανάρτησή της στις 23 Σεπτέμβρη του 2023 είχε αναφέρει σχετικά:

«Εκτός από το νερό που τρώμε ασταμάτητα, αλήθεια ας μην τρώμε άλλο και κουτόχορτο.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες που μας έφαγε τα αυτιά ο Μητσοτάκης ότι θα φέρουν την τεχνογνωσία μετα τις πλημμύρες στη Θεσσαλια δεν είναι άλλοι παρά μια ιδιωτική εταιρεία, η HVA International, η οποία κυρίως δραστηριοποιείται σε χώρες με τροπικά κλίματα σε Αφρική και Νότια Ασία, δίχως υποδομές και επικεντρώνεται σε αγροτικά πρότζεκτς σε τέτοιες συνθήκες.

https://www.hvainternational.com/

Έχει ενδιαφέρον ότι ο CEO, αλλιώς τσέο, αλλιώς διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, παλιός σύμβουλος του Αθανασίου Τσαυτάρη, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το 2012-2014. Αλλά ας μην ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα.

Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα όμως είναι ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση των νερών και όλων των έργων -αντιπλημμυρικων, αποστραγγιστικών, αρδευτικών κλπ- στην Ολλανδία γίνεται από δημόσιο φορέα σε συνέργιες με τους δήμους και τις επαρχίες της κάθε περιοχής.

https://www.government.nl/…/water-management-in-the…

Στην Ολλανδία που ειναι κυρίαρχη χώρα στην αγροτική παραγωγή.

Κι αντί να καλέσει τους ολλανδικούς δημόσιους φορείς, να μοιραστούν γνώση και εμπειρία, καλεί Ολλανδούς “επιστήμονες”- εργολάβους.

Ας παρακολουθήσουμε για ακόμα μια φορά ένα υπέροχο επεισόδιο της σειράς: “Λεφτά υπάρχουν και τα δίνω στους φίλους μου”.