ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέληξε στην απόφαση ότι η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον διευθυντή της ισραηλινής οργάνωσης λόμπινγκ AIPAC δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Μετά και τη δήλωση του για ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά και την ανακοίνωση καρμπόν αντίστοιχη με αυτή της Ν.Δ. για Ισραήλ – Ιράν, την οποία ακύρωσε τελευταία στιγμή-αλλά εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Στέφανου Κασσελάκη επί αμερικανικού εδάφους χθες Τρίτη 16/4 περιλαμβάνε και επαφή με “τον Διευθυντή Διεθνών Υποθέσεων του οργανισμού American Israeli Public Affairs Committee”. Εκ πρώτης όψεως δεν συντρέχε λόγος ανησυχίας ούτε έκπληξης.

Μια επαφή με μια ισραηλινή οργάνωση που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ θα γινόταν και αυτό ήταν όλο. Είναι όμως έτσι; Δυστυχώς, όχι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η AIPAC

Η AIPAC θεωρείται ως η πιο σκληρή ισραηλινή οργάνωση στις ΗΠΑ με αναφορές κυρίως σε υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είναι σαφώς υπέρ της γενοκτονίας που μεθοδικά διαπράττει το Ισραήλ ση Λωρίδα της Γάζας.

H American Israel Public Affairs Committe (ΑIPAC εν συντομία) επιδίδεται σε λόμπινγκ για λογαριασμό του Ισραήλ σε αμερικανικό έδαφος και θεωρείται η μεγαλύτερη οργάνωση του είδους με περισσότερα από 100.000 μέλη. Το χειρότερο; Είναι σαφές ότι η AIPAC βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις των Ρεπουμπλικανών αλλά και του κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ, γεγονός που έχουν τόνισε πολλάκις πολλά αμερικανικά ΜΜΕ όπως η Washighton Post.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την αποκάλυψη ότι στις εκλογές για το αμερικανικό κογκρέσο η AIPAC δούλεψε ουσιαστικά για τους Ρεπουμπλικάνους προσπαθώντας να περιορίσει την επιρροή υποψηφίων των Δημοκρατικών, κυρίως γυναικών, που μιλούσαν θετικά για τον αγώνα των Παλαιστίνιων, κριτικάροντας την ίδια ώρα τη στάση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Μαϊου του 2022, η AIPAC υποστήριζε σθεναρά τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επί της προεδρίας του μετακίνησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ υιοθετώντας παράλληλα τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις.

Οπως άλλωστε είχε τονίσει και σχετικό tweet (την 1/11/2023) η Αλεχάντρια Οκάσιο Κορτέζ, βουλεύτρια της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, η AIPAC έχει μέλη “που δεν είναι φίλοι της αμερικανικής δημοκρατίας, αντίθετα ενέκρινε την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου (σσ του 2021) στο Καπιτώλιο. Είναι μία εξτρεμιστική οργάνωση που αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία των ΗΠΑ”.

Τα βέλη, όμως, έρχονται και εξ’ οικίων. Η Μπεθ Μίλερ, διευθύντρια της Jewish Voice for Peace Action, τόνισε με δηλώσεις της στις 11 Μαρτίου στο Al Jazeera ότι η AIPAC χρηματοδοτείται από Ρεπουμπλικανούς δισεκατομμυριούχους και μεγαλοχορηγούς”.

Την AIPAC έτσι και αλλιώς είχε συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 21 Σεπτεμβρίου του 2022. Μάλιστα τότε ο Πρωθυπουργός είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χθες 16/4 πως «με αποφαση του Προέδρου η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να ακυρωθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στις διαμεσολαβητικες προσπάθειες των διεθνών δρώντων.»

Ο κ. Κασσελάκης, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές επρόκειτο να παρουσιάσει τη συνολική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό ζήτημα.