ΣΥΝΟΔΟΣ G7: ΜΕ… ΡΩΣΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν σήμερα, Πέμπτη σε μια νέα γενική συμφωνία για την παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονα χώρα το 2022.

Η συμφωνία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 που διεξάγεται στη νότια Ιταλία με τη συμμετοχή για δεύτερη συνεχόμενη φορά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές πακέτο δανείων με τη χρήση κερδών από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και αποπληρώσει τις ζημιές που προκάλεσε.

Ο στόχος της συμφωνίας ήταν να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί «να τρέξει» για χρόνια ανεξάρτητα από το ποιος είναι – ή θα είναι – στην εξουσία σε κάθε κράτος της G7, ένα νεύμα στις ανησυχίες ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι πολύ λιγότερο συμπαθής στο Κίεβο, αν νικήσει τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο, σύμφωνα με άτομο που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Προειδοποιεί η Μόσχα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι εγκληματική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση από τη Μόσχα που θα είναι πολύ επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση φάνηκε να μην ακούει τα διπλωματικά μηνύματα της Μόσχας και τα έλαβε υπ’ όψιν μόνο όταν ο στρατός και το ναυτικό ανέλαβαν δράση.

Φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο μπήκαν την Τετάρτη στο λιμάνι της Αβάνας, έναν ενδιάμεσο σταθμό, με τις ΗΠΑ και την Κούβα να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απειλή. Ωστόσο θεωρήθηκε ευρέως ως μια επίδειξη ισχύος της Ρωσίας εν μέσω της αύξησης των εντάσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ανησυχεί για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα για μια άσκηση.

“Μόλις πρόκειται για ασκήσεις ή ταξίδια στη θάλασσα, ακούμε αμέσως ερωτήσεις και μια επιθυμία για ενημέρωση για το τί σημαίνουν αυτά τα μηνύματα”, είπε η Ζαχάροβα.

“Γιατί η Δύση παραμένει εντελώς κουφή και στη συνέχεια καταστρώνει τις πιο ισχυρές εκστρατείες για να αποτρέψει την είσοδο των ρωσικών μηνυμάτων στoν τομέα των πληροφοριών της;”.