«ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ» ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Ο Θ. Παπαϊωάννου μιλώντας για δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στον Κ. Μητσοτάκη που κατηγόρησε την Ανεξάρτητη Αρχή για την καθυστέρηση 3.000 προσλήψεων στον τομέα της Υγείας – Σε ανάλογο ύψος και η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα: το ΑΣΕΠ. Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο χρόνο για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω. Διότι είναι άλλο να λέμε προσλάβαμε και άλλο να λέμε στα χαρτιά».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, απάντησε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου, στα πυρά κατά της Ανεξάρτητης Αρχής, απαριθμώντας όλες τις εργασίες που έχει αναλάβει, λέγοντας πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

«Οι συνέπειες ως προς τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων είναι από τώρα προβλέψιμες», επισημαίνει ο ίδιος. Στη δήλωσή του ο κ. Παπαϊωάννου ανέλυσε τον όγκο των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στο ΑΣΕΠ (από προσλήψεις έως κρίσεις στελεχών), «πολύ σημαντικότερων και πολύ απαιτητικότερων από όσες άσκησε ποτέ στην 30ετή ιστορία του», με την Ανεξάρτητη Αρχή να είναι κατά κοινή ομολογία υποστελεχωμένη.

Ωστόσο, δήλωσε πως «το ΑΣΕΠ θα μετάσχει σε συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης, θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί εξ ολοκλήρου τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης».

Μετά τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων, απαντά εμμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του.

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

«Μετά από 30 χρόνια (1994-2024) λειτουργίας του, το ΑΣΕΠ έχει αδιαμφισβήτητα καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο θεσμικός εγγυητής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Δικαιώνοντας τη συνταγματική του θωράκιση, έχει αποδείξει την αταλάντευτη προσήλωσή του στην ανεπηρέαστη και αμερόληπτη υλοποίηση των διαδικασιών επιλογής προσωπικού, συμβάλλοντας αποφασιστικά και αποτελεσματικά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα με τους πλέον κατάλληλους για κάθε θέση υπαλλήλους.

Παρά ταύτα, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε επανειλημμένες και κλιμακούμενες επιθέσεις που αφορούν στη λειτουργία του, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την 11η Ιουνίου 2024.

Η λανθασμένη εντύπωση ή και πληροφόρηση του Πρωθυπουργού αποδεικνύεται αβίαστα από τα πραγματικά στοιχεία της έκδοσης αποτελεσμάτων και της διενέργειας διαγωνισμών για τα οποία, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ενημερώνεται αρμοδίως.

Η φράση «Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ» αφενός μεν δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, απαξιώνοντας πλήρως το έργο του, και αφετέρου ακυρώνει τις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των υπαλλήλων του να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες αρμοδιότητες που ανατίθενται στο ΑΣΕΠ και απαιτούν εξοντωτικά εντατικούς ρυθμούς για την τήρηση ασφυκτικών προθεσμιών.

Αδιαμφισβήτητο άλλωστε παραμένει το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ καταφέρνει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο διαρκώς μεταβαλλόμενο νομικό πλαίσιο και στις προστιθέμενες νέες αρμοδιότητες με απόλυτη αφοσίωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης του πολίτη.

Πιστεύουμε ότι η κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς που αποτελούν τους πυλώνες του κράτους αλλά και ισχυρό πλαίσιο προστασίας των πολιτών απέναντι στην αναξιοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις».