ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με κλείσιμο δρόμων και τελωνείων μέσα στο σαββατοκύριακο, καθώς ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα. Από όλες τις πλευρές διαμηνύουν ότι θα έρθουν στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους ζητά να μην το κάνουν, προφανώς για τον φόβο του συμβολισμού που θα έχει αυτή η παρουσία.

Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., και κυβερνητικός εκπρόσωπος, προειδοποιούν για τυχόν…καταστολή, από πλευράς της κυβέρνησης ενώ την ίδια στιγμή στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες που δεν πτοούνται, προχώρησαν ήδη σε επ’ αόριστον κλείσιμο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανίων.

Όπως και οι ίδιοι οι αγρότες επισημαίνουν, στις άλλες χώρες τις Ευρώπης, τα αιτήματα των συναδέλφων τους εισακούστηκαν μόνο όταν έφτασαν τα τρακτέρ στις πρωτεύουσες των χωρών τους. Η κυβέρνηση, που προφανώς φοβάται ότι θα δει εικόνες ανάλογες με αυτές που είδε η Αθήνα πριν από 8 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016, με τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή, επιστρατεύει πλέον την απειλή. Και παράλληλα, την ώρα που λέει ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, επιμένει να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλα.

«Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Είναι δικαίωμά μας να διαμαρτυρηθούμε όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και του απαντήσαμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Καλούμε λοιπόν την Τρίτη το πρωί όλους τους συναδέλφους μας αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα και με τρακτέρ και με λεωφορεία και με αυτοκίνητα, να συμμετέχει στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο, την ίδια στιγμή που θα κλείνουν λιμάνια και τελωνεία» δήλωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετά την συνάντηση.

«Είναι μία απόφαση που θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε ξανά το μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε και να απαιτήσουμε λύσεις από την κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος ΕΟΑΣΝΛ.

Ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, προειδοποίησε ενάντια στην κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρείται ο νόμος», η κυβέρνηση θα τον εφαρμόσει, και πως «δεν πρέπει μια κινητοποίηση να εμποδίζει» άλλους πολίτες να πάνε στις δουλειές τους. Και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ να εκτραχυνθεί η ατμόσφαιρα» και ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα. Αλλά ταυτόχρονα μίλησε για «σχεδιασμό από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ», προφανώς αναφερόμενος σε προσπάθεια παρεμπόδισης ή και καταστολής…

Τέλος, χαρακτηριστικά είπε με έμφαση, ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει σπάσει καταλήψεις».

Οι αγρότες πάντως δηλώνουν ότι, δεν κάνουν βήμα πίσω και θα προχωρήσουν στον αρχικό σχεδιασμό, που προβλέπει να φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα 150-200 τρακτέρ και να μείνουν εκεί ένα 24ωρο.