ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο… ΜΑΞΙΛΑΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Το μαξιλάρι των 37δις έχει εξελιχθεί όπως φαίνεται σε κεντρικό θέμα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ώρα που η Χώρα έχει μπροστά της σοβαρά ζητήματα και μεγάλες προκλήσεις.

Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, υποστήριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας οn camera, ενώ κατευθυνόταν στη Βουλή. Ο Παύλος Πολάκης, βέβαια, από το 2019 έχει σταθερά την άποψη αυτή ενώ πριν λίγες μέρες σε ανάρτησή του είχε αναφέρει ότι: Κάποιοι το λέγανε από χρόνια αλλά και στις προεκλογικές ομιλίες πως το “μαξιλάρι” θα μπορούσε και έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ”.

ο Νίκος Παππάς το καλοκαίρι και κατά την περίοδο των προεκλογικών διαδικασιών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει ότι το θέμα της “υπερφορολόγησης”, είχε ως αποτέλεσμα να “πληγωθεί” η μεσαία τάξη από τον ΣΥΡΙΖΑ…Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του Open: “Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη και την πληγώσαμε σημαντικά και ότι τα 37 δισ. που μαζέψαμε ήταν η άλλη όψη μιας υπερφορολόγησης, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα”.

Στην άμεση απάντησή του με ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μεταξύ άλλων ανέφερε: “Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους” τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απάντησε ως εξής σε σχετική ερώτηση: «Αν το μαξιλάρι ήταν π.χ. 30 αντί για 37 δις, δε θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε τα επιπλέον χρήματα γιατί δε θα είχαμε πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο του 3.5%». Προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούσε να το κάνει, να ξοδέψει δηλαδή αυτά τα χρήματα, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας και την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας και των δημοσιονομικών στόχων λόγω της έκτακτης συνθήκης.

Αλλά και το ιστορικός στέλεχος και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης με ανάρτησή του στο facebook κατήγγειλε τον κ. Κασσελάκη, για υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα” που “διέσωσε τη χώρα & είναι ιστορικό κεκτημένο & παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον”.

Αυτή, μάλιστα, δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή. Το “μαξιλάρι” δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολύνουμε την έξοδο της χώρας στις αγορές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι επιλογές που είχαμε ήταν “μαξιλάρι ή προληπτική πιστωτική γραμμή” που ζητούσε πχ ο Γιάννης Στουρνάρας και προϋπέθετε νέο μνημόνιο” ανέφερε ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σχετικά με δηλώσεις του περί του “μαξιλαριού” των 37 δισ. ευρώ, εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, που πριν μέρες στο άρθρο αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει στην νέα ηγεσία υιοθέτηση “των παραπλανητικών δοξασιών της Ν.Δ. περί “ξεζουμίσματος” της μεσαίας τάξης, αποσιώπηση και ενίοτε την επικριτική ενοχή επί των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά και υιοθέτηση της ρητορικής του “αντι – ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου.

Μιλώντας, πάντως, στο Mega ο κ. Σταθάκης είπε πως όπως ξέρετε είναι μια συζήτηση χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δισ. και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ, είπε, συμπληρώνοντας:

Η λύση των 37 δισ. ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη». Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, τι λέει ανοησίες (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) τόνισε ο κ. Σταθάκης που προσέθεσε:.

“Οι δηλώσεις του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των “λαϊκιστών”, έλεγε για τα 37 δισ. και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δισ. και να δώσουμε τα 7 δισ. στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία”.

“Ο Τσακαλώτος πήρε 5 δισ. από τις αγορές. Άρα και βγήκαμε από το μνημόνιο και δανείστηκε χρήματα για να τα κάνει η χώρα ό,τι ήθελε. Βέβαια αυτό ήταν απόφαση του Τσίπρα, δεν αποφάσισε μόνος του ο Τσακαλώτος. Είναι μία παραπλανητική συζήτηση που δεν έχει κανένα νόημα. Την έξοδο από τα μνημόνια την αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο πρωθυπουργός; Δεν είναι δυνατόν να τα συζητάμε αυτά”.

Να μαζέψει τα πράγματα επιχείρησε ο Γιώργος Τσίπρας, την Τετάρτη, καθώς η όλη “ιστορία” οδηγεί σε μια τροχιά πλήρους αναθεωρητικής προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιώργος Τσίπρας, που είναι Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά και σχολιάζοντας αν ήταν καλή ή κακή απόφαση για το «μαξιλάρι» τόνισε πως το μαξιλάρι ήταν αναγκαίο και αν γίνει μια εξαιρετικά επιτυχής ρύθμιση του χρέους, που μας έδωσε ένα καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032.

Όσο για το αν η δήλωση Κασσελάκη στρέφεται κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Όχι σε καμία περίπτωση. Καταρχάς μην μπλέκουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε καμία των περιπτώσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγνώμη για ό,τι αφορά ορισμένες πολιτικές που αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Και αν μιλάμε για πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη, μάλλον σχετίζεται και το μαξιλάρι. Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας, υπερασπιζόμενος το μαξιλάρι, έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι υπάρχει διχογνωμία γύρω από το ύψος” τόνισε ο Γ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση είχαν σε πολύ καλό κλίμα, στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Αλέξης Τσίπρας με φόντο τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την ώρα που ολοένα και περισσότερα στελέχη αποχωρούν από το κόμμα.