ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΦΑΓΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛ-ΣΙΦΑ

Πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το Ισραήλ, το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Δραματικές μαρτυρίες από τον εφιάλτη ζουν καθημερινά χιλιάδες άμαχοι. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, γράφεται ένα από τα πιο δραματικά κεφάλαια της γενοκτονίας.

Οι πιο δραματικές στιγμές της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες, εντός του Αλ Σίφα. Οι περιγραφές είναι εφιαλτικές, καθώς ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισβάλει στο νοσοκομείο της Γάζας.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση πως οι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από το Αλ Σίφα με τον IDF να μην επιβεβαιώνει τις πληροφορίες αυτές. Ρεπορτάζ δημοσιογράφων που μεταφέρει το Al Jazeera αναφέρουν ότι η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι στρατιώτες έχουν αποχωρήσει από ορισμένα κτίρια, όμως το νοσοκομείο παραμένει αποκλεισμένο με τεθωρακισμένα και πυροβολικό να βρίσκονται στις πύλες του και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο.

Γιατρός από το Αλ Σίφα περιγράφοντας την κατάσταση και τον εφιάλτη στο Middle East Eye κάνει λόγο για εικόνες εμπόλεμης ζώνης. «Ο ισραηλινός στρατός είπε σε όλους να απομακρυνθούν από τα παράθυρα γιατί θα δεχθούν πυροβολισμούς» λέει ο δρ. Αχμέτ Μοκαλατάτι για να προσθέσει ότι «πρόκειται για μια εμπόλεμη ζώνη μέσα σε νοσοκομείο που βρισκόταν ήδη σε δεινή κατάσταση λόγω έλλειψης εφοδίων, νερού, τροφίμων και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Όλο το νοσοκομείο δεν έχει βασικά είδη υγιεινής, πρέπει να μας βοηθήσουν όλοι να προστατεύσουμε τους ασθενείς».

Ο κ. Μοκαλάτι δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πεθάνει έξι νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα, προειδοποιώντας ότι θα πεθάνουν κι άλλα εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου και ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, μάλιστα, Μοχάμαντ Ζακούτ υπογραμμίζει «κατά τη διάρκεια εκκένωσης του νοσοκομείου δηλώσαμε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει χώρος για να βάλουμε 40 θερμοκοιτίδες έξω από το νοσοκομείο». Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου προσπαθεί να συντονίσει την μεταφορά 36 νεογνών με ειδικά ασθενοφόρα που περιμένουν στα σύνορα, όμως ο μηχανισμός κινείται πολύ αργά γιατί οι λίστες με τους ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν απορρίπτονται από το Ισραήλ.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Al Jazeera καταγγέλλει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες «χτυπούν ασθενείς, τραυματισμένους και εκτοπισμένους. Τους βάζουν να βγάλουν τα ρούχα τους, τους βρίζουν και τους προσβάλουν. Ζήτησαν από το προσωπικό να φύγει από τα πόστα του ώστε να μπορέσουν να διεξάγουν ανακρίσεις υπό την απειλή όπλων». 

Από την πλευρά της η Ναταλί Θέρτλ, αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δηλώνει στο BBC ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο Αλ Σίφα είναι στο έλεος πυρών υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φύγει κανείς από το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για 300 ασθενείς και προσωπικό μέσα στο Αλ Σίφα και περισσότερα από 100 στελέχη και οικογένειες κοντά στις εγκαταστάσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Προσπαθούμε εδώ και τρεις ημέρες να προχωρήσουμε σε εκκένωση, αλλά δεν έχει καταστεί εφικτό. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο» δηλώνει η Θέρτλ.