Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΓΙΝΕ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Έπεσαν οι μάσκες για την κυβέρνηση που συνεχίζει σταθερά στη γραμμή συγκάλυψης στο θέμα της εξεταστικής για το δυστύχημα στα Τέμπη, αφού υπερψήφισε την εξεταστική και απέρριψε την προανακριτική, στην ολομέλεια της βουλής.

Με Ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ, (σε σύνολο 298 βουλευτών, «ναι» ψήφισαν 266, «όχι» ψήφισαν 32) για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη. 

Την πρόταση ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία που επέλεξε αυτή τη βολική και αόριστη πολιτική συζήτηση (επί των πεπραγμένων από το 1997 μέχρι σήμερα) στο σκέλος του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απορρίπτοντας ωστόσο κάθε συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων από πλευράς πρώην υπουργών. 

Ο Μάκης Βορίδης –που αντικατέστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ολομέλεια– ήταν ξεκάθαρος για τις προθέσεις της κυβέρνησης. «Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών -όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση- αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση λοιπόν, μπορεί να δηλώνει πως επιδιώκει «τη διερεύνηση των αιτιών» του τραγικού δυστυχήματος, ωστόσο επί της ουσίας επιλέγει ξανά τη συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών. 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο να τονίζει ότι «ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η ΝΔ φοβάται την αλήθεια» και πως «υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες» πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση δικής του πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή, επί τη βάσει του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 στα τρένα και αφετηρία της έρευνας από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Στο μικροσκόπιο της έρευνας, τίθενται τα πεπραγμένα των πρώην υπουργών Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κωστή Χατζηδάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην ομιλία Βορίδη, σημείωσε πως «είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης». Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μέσω αιχμών η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή δίνει στήριγμα στην κυβέρνηση, πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ., καθώς ταυτίζονται στις αιτιάσεις για τον χρονικό ορίζοντα της διερεύνησης. Τόνισε πάντως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι το κόμμα του «θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών», προσθέτοντας ότι «θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό».

Σημειώνεται τέλος ότι οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως θα υπερψηφίσουν και τις προτάσεις για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής.