ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΦΡΙΚΗ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΝΕΚΡΟΙ 

Τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτωβρίου στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπό την Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Παράλληλα τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που γνωρίζει έκρηξη της βίας μετά την έναρξη, πριν από έναν μήνα, του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ανακοίνωση του στρατού και της αστυνομίας του Ισραήλ αναφέρει ότι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους μαχητές οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισραήλ, ανήκαν σε έναν πυρήνα στην κατεχομένη Δυτική Όχθη που καθοδηγείτο από τη Χαμάς και βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις με πυροβολισμούς.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τουλκάρεμ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, ανακοίνωσε το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς.

Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν “από ισραηλινά πυρά” στην περιοχή Χαλχούλ, κοντά στη Χεβρώνα στον νότο της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων στη Δυτική Όχθη από την αρχή, στις 7 Οκτωβρίου, του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Στο κάδρο της φρίκης προστέθηκε σήμερα και το απροκάλυπτο αεροπορικό χτύπημα του μοναδικού ψυχιατρικού νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδουν τα αραβικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ανθρωπιστική παύση στις μάχες στη Γάζα, ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ

O Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζoζέπ Μπορέλ, ζήτησε σήμερα μια «ανθρωπιστική παύση» στις μάχες στη Γάζα, προκειμένου να δοθεί πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μιλώντας στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για την επίτευξη μιας «ανθρωπιστικής παύσης» στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για μια «μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών.

«Πείτε την ανθρωπιστική λύση, πείτε την εκεχειρία, παράθυρο, ό,τι θέλετε, αλλά χρειαζόμαστε μείωση της βίας και το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο να γίνει σεβαστό», τόνισε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Αίγυπτο, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιμείνει σε μια αποφασιστική και ισορροπημένη θέση και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την εισαγωγή της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Μόνο στη Γαλλία από τις 7 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 1000 αντισημιτικές ενέργειες. Αυτό πρέπει να το πολεμήσουμε. Τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα», τόνισε.

Τέλος, ο Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικής διευθέτησης του Μεσανατολικού και την επίλυση δύο κρατών – «όσο κι αν αυτό σήμερα φαίνεται απρόσιτο», λέγοντας πως «αν δεν τα καταφέρουμε θα βρεθούμε σε ένα σπιράλ βίας και αμοιβαίου μίσους για γενιές».

Έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας κατέφθασε σήμερα με αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου.

Το φορτίο της βοήθειας που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και το οποίο περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Arish ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του πως μεριμνά, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από την 112 Πτέρυγα Μάχης.