ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 37 ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΕΙ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΛΠΕΜΑ 

Την κατάργηση 37 πανεπιστημιακών τμημάτων σε όλη την χώρα, σχεδιάζει να υλοποιήσει άμεσα, με σχετικό νομοσχέδιο, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Τα 37 πανεπιστημιακά αυτά τμήματα είχαν ιδρυθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε πουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου και βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας με απόφαση της πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Η κυβέρνηση έκρινε τα νέα τμήματα ιδρύθηκαν από τον Κ. Γαβρόγλου, προεκλογικά και για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση.

Από τα 37 Τμήματα, τα 36 θα καταργηθούν εντελώς και ένα θα διασωθεί, αφού θα συγχωνευθεί με άλλο τμήμα. Πρόκειται για το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο συγχωνεύεται με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος. 

Τα 37 τμήματα θα είχαν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Άρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος, Σπάρτη και Τρίπολη.

Τα γνωστικά τους αντικείμενα θα ήταν η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός κ.α..

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Τμήματα δεν έχουν φοιτητές, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα μέλη ΔΕΠ θα απορροφηθούν από τα οικεία ιδρύματα.

Πάντως, με ψήφισμα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη, όπου καταργούνται έξι τμήματα, ζητείται άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Πιερρακάκη, ώστε να παρατεθούν στην οι απόψεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Όπως τονίζεται από την πλευρά του Πανεπιστημίου, το ΕΛΜΕΠΑ επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του ΣΣΑ και των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τα νέα κτήρια που θα στεγάσουν τις υποδομές τους.

Μάλιστα επισημαίνει ότι ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει ήδη σε παραχώρηση έκτασης για την ανέγερση των κτηρίων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει επίσης εκτάσεις για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών υποδομών και φοιτητικών εστιών.