«ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίζει σαν «αντισημιτισμό» την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και εγκαλεί τους καθηγητές της ΟΛΜΕ που καλούσαν σε δράσεις αλληλεγγύης (εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κλπ.) για την Παλαιστίνη.

«Για εμάς ο ρόλος του σχολείου είναι το να καλλιεργεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, του διαλόγου και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Δεν είναι το να ποδηγετεί την ελεύθερη σκέψη των μαθητών ούτε το να τους ξεχωρίζει ανάλογα με το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα ή όποιο άλλο στοιχείο ταυτότητας. Σίγουρα, επίσης, δεν είναι το να διακρίνει τα θύματα της τρομοκρατίας ή ενός πολέμου σε αθώους και ενόχους», υπογράμμισε ο υπουργός κατά τη συνάντησή του με μέλη του προεδρείου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

«Ο αντισημιτισμός – και κάθε μορφής τυφλός φανατισμός – είναι απέναντι στις αξίες που υπηρετούμε, γι’ αυτό και το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ήδη βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμησή του, όπως έχει, εξάλλου, ήδη εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης και κατέληξε:

«Η συντριπτική πλειονότητα των δασκάλων και των καθηγητών μοχθούν για ένα καλύτερο σχολείο, για ένα ανοικτό σχολείο, απαλλαγμένο από κομματικές αντιλήψεις και πρακτικές και κυρίως από τις λογικές και το λεξιλόγιο του χθες. Είμαστε στο πλευρό όλων τους, και τους παρέχουμε στήριξη στο δύσκολο έργο που επιτελούν».

Η ΟΛΜΕ χαρακτήρισε απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που «αλλοιώνουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας και ταυτίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις για να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστίνιου λαού, να μην σκοτώνονται παιδιά, με αντισημιτισμό. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τις άθλιες αυτές δηλώσεις. Η ΟΛΜΕ θα απαντήσει με όλα τα μέσα στην αθλιότητα του υπουργού Παιδείας». 

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, ανέφερε τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εδώ και τόσες δεκαετίες από το Ισραήλ, η διαρκής εξόντωση αμάχων και παιδιών, οι καταδικαστέοι, απαράδεκτοι εποικισμοί και οι καθημερινοί εξευτελισμοί που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης συνιστούν ένα διαχρονικό έγκλημα που συνεχίζεται.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και κινητοποιήσεις που γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης στον επί δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Κηρύσσουμε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 πανελλαδική ημέρα δράσης  υπέρ του Παλαιστινιακού λαού.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους/τις συναδέλφους να διοργανώσουν δράσεις αλληλεγγύης (εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κλπ.) στην Παλαιστίνη σε συνεργασία με Μαθητικά Συμβούλια και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Για τον λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 12 μ.-2 μ.μ.».